NRK Meny

Lutefisk

Det er aldri for tidlig med lutefisk. Visste du forresten at du kan lute fisken på egenhånd? Kom julebordet i forkjøpet, og lær deg å lage den tradisjonelle julematen.

Slik gjør du

Skjær fisken i stykker på 7 cm før den kokes.

Bruk en kjele med litt vann i bunnen til å koke fisken i. I gamle dager var det vanlig å bruke en jerngryte, men det er ikke nødvendig.

Ha fisken i vannet, strø rikelig med salt over, kok opp og la det trekke 5-7 minutter. Det kommer an på størrelsen på stykkene. Fisken kan kokes opp uten vann, hvis den er av det skjelvende slaget. Dette må da gjøres med svak varme. Server lutefisken rykende varm på oppvarmede tallerkener.

Tilbehør
Det vanligste er å bruke ringerikspoteter, smeltet smør, ertestuing, sprøstekt bacon og nykvernet pepper.

Det er dessuten mange som velger å bruke baconfett, gåsefett, sennepssaus, eller hvit saus som tilbehør.

Som drikke til maten skal du bruke øl og akevitt. Men du kan også bruke mineralvann med lite smak, lettøl eller en lett rødvin.

Lutefisk i stekeovn
Fordel lutefisk i porsjonsbiter i en langpanne med skinnsiden ned.
Dryss på salt og dekk til med aluminiumsfolie.
Sett fisken inn i en varm ovn.
Stekes 55-40 minutter (etter tykkelse og smak) ved 200 ºC.

Tips

Se hvordan du luter fisken selv: Tid for lutefisk

Kilde: Eksportutvalget for fisk