NRK Meny
Lutefisk

Lutefisk med ertestuing, bacon og kokte poteter.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Lutefisk

Deltakerne i 2017-utgaven av «Mesternes mester» er utfordret til å dele sine favoritter på matfronten. Alpinist Odd Sørli har gode tips til den perfekte lutefisken.

Slik gjør du

Odd Sørlie gjør det enkelt, men kanskje litt utradisjonelt når han velger sin Mesternes mester-favoritt. Her er hans oppskrift på lutefisk.

Omtrent to timer før du skal starte dampingen, skal fisken saltes grundig. Legg den på en rist over langpannen og la den stå i minst to timer.

Sett ovnen på 200 grader.

Når fisken har stått den nødvendige tiden, hell av væsken i langpannen, skyll av saltet. Salt fisken på ny. Ta vekk risten, og legg fisken i langpannen eller en form. Dekk med aluminiumsfolie over. Sett inn i den varme ovnen og la den dampe fra 25 til 40 minutter. Sjekk under folien etter omtrent 25 minutter, er den fast, tåler den sikkert litt tid til.

Odd Sørlie serverer sin fisk med baconbiter, ribbefett, ertestuing og poteter.

Tips

Odds tips

  • Bruk mye mer salt enn du tror er riktig, pluss litt til. Det gjør at fisken blir fastere. Mange tar bare og skraper av litt salt før den dampes, men jeg synes det er smart å skylle fisken etter de to timene, og så salte litt til for smakens skyld, før dampingen. Jeg har følelsen av at jeg får bedre kontroll på saltingen på den måten.

Her gir NRK Mat deg et par varianter med ulikt tilbehør:

Kilde: Odd Sørli, som er deltaker i TV-serien «Mesternes mester» 2017