NRK Meny
Laks med agurk og eple

Lise Finckenhagen har brukt kulejernet til å lage små kuler av eple og agurk til laksen.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Lun laks med eple, agurk og pepperrot

Lise Finckenhagen pakker laksen i en plastpose og trekker ut luften. Dette kalles sous vide, i vakuum. Laksen i vakuum varmes opp i varmt vann og serveres med en salat av eple, agurk og pepperrotkrem.

Slik gjør du

Varm vannbadet til 45 °C.

Krydre laksen lett med salt og kvernet pepper. Legg stykkene i vakuumposen og drypp over 1 ss olivenolje. Vakuumer, senk posen i vannet og la den ligge der i 20 minutter.

Skjær agurken og eplet i pene terninger, eller, lag små kuler med et "kulejern". Bland sammen eple, agurk, olje og sitronsaft. Smak til med salt og pepper. Pisk rømmen til tykk krem og smak den til med pepperrot.

Anrett laksen på tallerkener sammen med pepperrotkrem, dill, eple- og agurksalat.

Tips

Her er det bare å prøve seg frem ved å justere temperatur og tid. Noen foretrekker 50-55 °C i 15 minutter, andre 42 °C i 25 minutter.

Bakt i stekeovn
Smør en passende ildfast form med olivenolje. Legg i laksestykkene, krydre med salt og pepper og drypp litt olivenolje på hvert stykke. Bak i ovn ved 120 °C i ca. 12 minutter.

Se også: «Jacobsen»

Kilde: Lise Finckenhagen i Jacobsen på lørdag