Is med lavendel og fersken

Ovnsbakt fersken, bringebærsorbé og vaniljeis. En drømmedessert.

Foto: Camilla Næss / NRK

ls med lavendel og fersken

Vaniljeis med smak av lavendel, bringebærsorbé og ovnsbakt fersken. Godt hver for seg, og perfekt sammen.

Slik gjør du

Denne desserten ble laget i programmet «Hagen min» på NRK1, hvor kokken Dag Tjersland boltrer seg med råvarer fra hagene som besøkes.

Vaniljeis med lavendel

Skrap ut innholdet av to vaniljestenger, og pisk det inn med sukkeret og melken.

Skill ut eggeplommene, og pisk dem i melken.

Ha vaniljestengene i røren og en liten klype hakket lavendelblad. Ikke ta for mye, da blir det såpesmak!

Varm forsiktig opp røren. Den må ikke nå kokepunktet, for da klumper den seg. Når røren tykner, hell den over i en skål og sett den i iskaldt vannbad for avkjøling.

Kjør blandingen i en ismaskin til den har ønsket konsistens.

Har du ingen maskin, rør om og sett i fryser. Vent en stund, rør og frys videre i flere omganger til du har fått riktig konsistens.

Bringebærsorbé

Press saften ut av bringebærene. Bruk en sil eller et dørslag. Rør inn glykose i bærsaften.

Pisk stiv marengs av eggehvitene. Vend inn bærsaft i marengsen.

Kjør blandingen i en ismaskin. Eller rør og sett i frys i flere omganger til blandingen har fått sorbékonsistens.

Gratinert fersken

Vask og del ferskenene i to. Ta ut kjernene. Legg dem opp ned i ildfast form. Hell over litt balsamico, sukker, og dessertvin. Dag brukte Brachetto i denne oppskriften.

Bakes i ovn på 160 grader, i 10 til 12 minutter, til skinnet på ferskenen løsner.

Serveres sammen med friske bær.

Strø over litt lavendelblomst til pynt.

Kilde: Dag Tjersland i TV-serien «Hagen min»