Hopp til innhold

Sju tips til spekefatet

Inspirasjon til spekefatet fra Lise Finckenhagen. Kjøttet eller pølsene skal være tynt skåret. God spekeskinke, fenalår, pølser med ekstra smak og så det gode tilbehøret.

Spekefat med melon- og jordbærsalat og ramsløkmajones

Jacobsens spekefat med melon- og jordbærsalat og ramsløkmajones.

Foto: Lise Finckenhagen

1. Smak deg fram

Bruk forskjellige typer spekeprodukter som nydelige skinker, pølser og fenalår.

2. Skjær tynne skiver

Spekemat i tynne skiver
Foto: Lise Finckenhagen

Beregne cirka 150 gram per person. Og husk - det meste blir enda bedre når det skjæres tynt.

3. Hvis du kan, velg lokalt

Flatbrød
Foto: Espen Hobbesland / NRK

Sjekk ut om det finnes noen lokale spesialiteter fra ditt nærområde, eller gled deg over andre kortreiste delikatesser.

4. Ost er lov

Chilimarmelade
Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Kommer du over noen fristende oster, er det lov å bruke dem også. Og har du først ost, kan du spe på med litt marmelade. Chilimarmeladen er både søt og sterk, og kan gå godt sammen med både skarpe oster og salt spekemat.

5. La deg inspirere av Spania og Italia

Toast med skinke
Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Vær ikke redd for å blande flere nasjoner på spekefatet. Det kommer utrolig mye godt fra både Italia og Spania, litt internasjonale må det da være lov å være.

6. Det klassiske tilbehøret

Som tilbehør er det alltid fint med saftig eggerøre, skikkelig rømme, flatbrød og nypotetsalat.

7. Det nye tilbehøret

Melon- og jordbærsalat
Foto: Lise Finckenhagen

I tillegg er det supergodt med en frisk og fruktig melon- og jordbærsalat og en hjemmelaget ramsløkmajones.

Ramsløkmajones

Ramsløkmajones: 3 dl majones blandes med 2-3 ss ramsløkpuré. Ramsløkmajonesen passer ekstra godt til fenalåret.

Foto: Lise Finckenhagen

Ramsløkmajones lages av majones og ramsløkpuré.