Limpa - svensk brød

Deilig nybakt svensk brød.

Foto: DR

Limpa - svensk brød med krydder

Limpa er et klassisk svensk brød bakt med rug. Det er litt søtt og krydret i smaken og er godt med bare litt smør på.

Slik gjør du

Smelt smøret. Bland vann, melk, sirup, salt og krydder i smøret og varm opp alt til 37 grader. Smuldre gjæren i bakebollen og bland med litt av væsken til den er helt oppløst. Tilsett resten av væsken. Ha i melet - hold eventuelt litt igjen og elt deigen i maskin i cirka 5 minutter til den er smidig. La deigen heve et lunt sted under kjøkkenhåndkle i 40 minutter.

Varm opp stekeovnen til 200 grader. Del deigen i to og form avlange brød. Du kan også bruke former. La brødene etterheve i 30 minutter. Bak brødene på nederste rille i ovnen i cirka 30 minutter eller til de lyder hult når du banker på dem. Avkjøl på rist med et kjøkkenhåndkle over.

Tips

I Danmark bruker de sigtemel. Det er en blanding av siktet rug og siktet hvetemel. Blandingsforholdet kan variere litt, men er ofte 50/50.

Kilde: KILDE: BRØDRENE PRICE I TV-SERIEN «MUNTER MAT - EN NORDISK ODYSSÉ»/DR