NRK Meny

Leverpletter og vinsaus

Disse leverplettene er virkelig gode, så stek gjerne hele porsjonen. Resten er godt pålegg. May Grethe Lerum og Frode Aga kalte denne hovedretten «Man lærer så lenge man har lever». De laget mat sammen i TV-serien Kokkekamp.

Slik gjør du

Skjær lever i skiver og kjør den i en matprosessor sammen med salt og pepper.
Tilsett egg og kremfløte. Kjør sammen.
Tilsett litt maisennajevner (ca. 1- 2 ts). Farsen er utflytende, men samler seg i pannen.
Varm opp olje eller smør i pannen og ha 1 ss av farsen i om gangen.
Når laget stivner, kan du godt ha et nytt lag oppå, hvis du vil ha plettene tykkere.

Stek all farsen til gylne pletter.

Grønnsaker
Skrell den røde pitahayaen og skjær i små båter. Disse freses lett i olje før servering.
Vask og rens sukkererter. Kok dem så vidt møre i lite vann og mye smør.

Vinsaus
Ha vinen i en kjele og la den koke inn (reduseres) til sirup.
Hell i kraft og kok inn til under halvparten.
Tilsett fløte og la det koke videre til sausen har passe konsistens.
Smak til med salt og pepper.

Tips

Kokte mandelpoteter eller godt bakverk er fint tilbehør.

Kilde: Frode Aga i Kokkekamp 2001