NRK Meny
Lettrøykt og ovnsbakt fjellørret

Lettrøykt ørret med saus av crème fraîche, dill og sennep. Grønnsakene ligger på en seng av blomkålpuré.

Foto: Lise Finckenhagen

Lettrøykt og ovnsbakt fjellørret

Olav Viksmo Slettan har kjøpt seg røykepistol. Og nå får han hjelp av Lise Finckenhagen til lå lage lettrøykt fjellørret. Røykepistol er helt perfekt til røyking av små fiskestykker.

Slik gjør du

Legg fiskefileten med skinnsiden ned på en liten rist som igjen legges ned i en passe stor form (den må ikke være for stor).
Pakk hele formen inn i tett plastfolie. Lag et lite hull i plasten og stikk slangen fra røykepistolen ned i hullet. Fyll ønsket spon i pistolen. Tenn på og start vifta. Det vil straks sive røyk gjennom slangen og ned i formen. La røyken gå i ca. 30 sekunder. Stopp vifta og la fisken stå i 20–30 minutter. Disse tidene vil variere med tykkelsen på fiskefileten og hvor mye røyksmak som er ønskelig.

I mellomtiden kan du gjøre klar tilbehøret.
Rens og grovhakk blomkålen. Ha det i en kasserolle og tilsett melk til det så vidt dekker blomkålen. Kok opp, og la det koke til blomkålen blir helt mør. Hell av kokemelken og kjør blomkålen til en glatt puré med en stavmikser. Smak til med salt og hold pureen varm.

Visp crème fraîchen til myk krem. Bland inn sennep, dill, salt og litt sukker.

Del grønnsakene i jevne biter slik at koketiden blir omtrent lik for alle grønnsakene.
Kok grønnsakene i en kasserolle som er vid nok til at grønnsakene ligger jevnt utover uten å ligge noe særlig oppå hverandre. Tilsett vann til det så vidt dekker. Ha i en god klatt smør, en liten dæsj olivenolje, litt salt og en klype sukker. Når vannet har fordampet er grønnsakene ferdig kokte og glinsende lekre.

Pakk den lettrøykte fjellørreten ut av plastfolien og dryss salt og pepper på kjøttsiden. Legg fileten over i en smurt ildfast form med skinnsiden opp. Bak fjellørreten ved 150 °C i ca. 10 minutter. Når du kan dra av skinnet er fisken klar. Husk den skal være saftig og ”rosa” i kjøttet.

Dander og server.

Tips

Se også: Flere oppskrifter fra Nitimen

Kilde: Lise Finckenhagen i Nitimen