NRK Meny
Lavasukker med honning og frukt
Foto: Kine Løken Thoreid / NRK

Lavasukker med honning og frukt

Lavasukker er sukker som blåser seg opp med mange små luftbobler, og får konsistens som luftig lavastein. Sverre Sætre blander sukkeret sammen med honning, frukt, bær og yoghurt.

Slik gjør du

Bland sammen sukker, vann og sirup i en kjele. Den må ikke være mer enn 1/3 full. Kok til blandingen blir gyllen, ca 4 -5 min. Hvis du tar litt av sukkeret og har i et glass med kaldt vann, skal det bli hardt. Ta kjelen av platen, og rør inn natronen. Rør det godt inn. Massen vil begynne å heve og bli fylt med luft. Tøm massen i en skål med smurt bakepapir. Ikke fyll den helt opp, for sukkeret vil fortsette å heve.

Avkjøl i kjøleskap eller i romtemperatur til det blir hardt. Skjær i biter. Lavasukker som blir til overs, kan oppbevares i romtemperatur i en tett boks.

Hell yoghurt på en tallerken. Strø på bær og frukt. Legg på lavasukker. Det må legges på rett før servering, ellers vil det begynne å smelte. Ha en spiseskje honning over, og server.

Tips

Lavasukker

Slik ser lavasukkeret ut når det er blitt hardt.

Foto: Kine Løken Thoreid / NRK

Se også: Sommermat fra Sommeråpent

Kilde: Sverre Sætre i Sommeråpent 2012