Laup
Foto: Øystein Westlie

Laup

Laup er store, litt flate trønderske boller med rugmel og anis. Laup er perfekt å servere med brunost og en kopp te.


Følg NRK mat på Pinterest

Slik gjør du

Smelt smøret i en kasserolle.

Ha i melken og la blandingen bli fingervarm.

Smuldre gjæren i en liten bolle, slå den fingervarme melken over og rør til all gjæren er oppløst.

Bland de tørre ingrediensene i en bakebolle eller i miksmasteren. Ikke ha i alt hvetemelet med en gang.

Hell gjærmelken i bakebollen.

Elt sammen til en passe fast deig. Du skal ha i så mye mel at den akkurat slipper bollen.

Dekk til bollen med et klede eller litt plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Deigen skal forheve i ca 45 minutter og etterheve i ca 20 minutter.

Hvelv deigen over på et melet bakebord og kna den litt sammen.

Del den i to, og del så hver del i 10 emner. Rull dem ut til boller.

Kle to stekebrett med bakepapir.

Trykk dem nesten helt flate og sett dem på stekebrettet.

La laupen etterheve undet et klede.

Stekes på 225 ºC i 12-15 minutter. .

Pisk egget lett sammen og pensle laupen før du steker den på nest nederste rille i stekeovnen.

Avkjøl laupen på rist.

Kilde: Marit Røttingsnes Westlie