NRK Meny
Stek i pose
Foto: Hanne Hoftun / NRK

Langtidsteking

Unngå stekesvinn med denne veiledningen.

Slik gjør du

- Har du en stekeovn med jevn varmefordeling og et digitalt steketermometer kan jeg garantere deg mørt og saftig kjøtt ved langtidssteking. I tillegg gir denne metoden svært lite stekesvinn fordi kjøttsaften forblir i kjøttet, sier Lise Finckenhagen.

Ta deg tid
Den eneste ulempen med metoden er som navnet tilsier, det tar lang tid. Langtidssteking foregår mellom 65 og 125 grader i flere timer.

Lav temperatur
Bruk lavest temperatur på mindre møre deler. De aktive musklene som f.eks. bog, bryst og flatbiff er billigere og har mer smak en de passive musklene som f.eks ytre- og indrefilet.

Urter og rødvin
Kjøttet skal ikke brunes eller saltes på forhånd. Bruk gjerne en stekepose og legg i noen friske urter, knust pepper eller andre urter/krydder som passer til. En slump rødvin gir også en deilig smak. Når kjøttet har fått ønsket kjernetemperatur kan du salte og brune det i stekepannen før servering.

Varme og hvile
Mørere deler som f.eks mørbrad eller lammelår kan langtidsstekes ved 110 - 125 grader. Her er det lov å krydre/salte og brune kjøttet på forhånd om du vil.

Husk å la kjøttet hvile i minst 15-20 minutter før du skjærer i det.

Kilde: Lise Finckenhagen