NRK Meny
Langsomt lammelår

Hvitløk, rosmarin og timian gir god smak til lammet. Det gjør også eplemosten som lammet stekes i.

Foto: Lise Finckenhagen

Langsomt lam

Dette må kalles påskens slow food. Du bør ha god tid, for du rekker både, frokost, lunsj og litt til før dette lammelåret er ferdig.

Slik gjør du

Bruk en skarp kniv å lage et rutemønster (store ruter) i fettet. Ikke skjær ned i kjøttet.

Legg bogen/låret over i en passe stor langpanne og gni det godt inn med salt, pepper, sitronsaft og olje eller fett. Fordel rosmarinkvastene og hvitløkfeddene både under og over kjøttet. Hell eplemosten i langpannen. Dekk godt til med folie og stek/bak kjøttet ved 80 °C i ca. 10 timer (større stykker kan ligge 12-14 timer). Det er viktig at fuktigheten ikke fordamper men bevares i kjøttet. Pensle gjerne kjøttet med litt ekstra olje eller fett underveis.

Fjern folien, skru opp temperaturen til 190 °C og stek videre i ca. 45 minutter eller til overflaten blir gyllen og stekt.

Sil kraften i langpannen (press de bløte hvitløkfeddene gjennom silen) og bruk den deilige kraften som sjysaus.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet Jacobsen på lørdag