Laster innhold, vennligst vent..
Lammetartar

Brønnkarse topper lammetartar med fetaostkrem, paprika, oliven og sagogryn med tomat.

Foto: Reneé Fagerhøi

Lammetartar Middelhav-style

Tartar er rått kjøtt. Rått kjøtt av lam må vi være enda mer forsiktige med enn rått kjøtt av storfe. Men gjør du det på rette måten, får du en lekker smårett med lam, fetaostkrem, paprika, oliven og sagogryn med tomat.

Slik gjør du

Kutt lammekjøttet i små terninger eller bruk en kvern.

Skjær sjalottløk og chili i små terninger. Kok opp eddik og sukker, hell over finkuttet sjalottløk. Avkjøl. Sil av sjalottløken.

Bland sammen sjalottløk, sennepsfrø, peperoncino og hakket lammekjøtt. Smak til med salt og pepper.

Kok opp vann og ha i sagogryn. La det fosskoke i 6 minutter. Avkjøl i iskaldt vann. Heng sagogrynene i en sil slik at all væske renner av. Legg grynene i en liten skål med tomatjuice, hvitvinseddik og litt salt.

Smuldre opp fetaosten med fingrene og bruk en gaffel eller en liten visp til å blande fløten i. Osten og fløten skal bli en tykk krem. Tilsett litt mer fløte hvis den fortsatt er tørr.

Skjær paprikaen i terninger og grovhakk olivenene.

Legg opp tartaren

Fordel kjøttet i fire like deler. Bruk en ring til å forme fire små like burgere eller bruk en skje til å forme en quenelle. Topp kjøttet med fetaostkremen først, så paprika, oliven og til slutt tomatsagoen. Avslutt med litt frisk brønnekarse på toppen.

Server som den er, eventuelt med litt sprøtt rugbrød eller baguett ved siden av.

Tips

Rått kjøtt bør ikke serveres til gravide, folk med nedsatt immunforsvar eller andre alvorlige sykdommer. Vær nøye med renslighet i alle ledd for å unngå bakterier.

Lammekjøtt som serveres rått kan inneholde parasitten toxoplasma gondii. Frysing dreper parasitter. Bruk fryste råvarer: dypfrysing (-20 °C i 1 uke). For å unngå bakterier som E-coli som trives på rått kjøtt, må man være nøye med rensligheten. Bruk et helt stykke kjøtt (som verken er sprøytet med marinade eller mekanisk mørnet). Desinfiser overflatene ved å flambere overflatene (sterk varme, kort tid). Skjær bort eventuelt uønsket farge på overflaten fra flamberingen med ren kniv.

Vær ekstra oppmerksom når du lager mat med rått kjøtt: Slik tilbereder du tartar

Kilde: Reneé Fagerhøi i radioprogrammet Brønsj, NRK P1