Lammetartar med smørbukk

Lammetartar med blader av smørbukk.

Foto: Marika Hill / Five Corners Production

Lammetartar med smørbukk

Enkel forrett eller mellommåltid laget av lammekjøtt, urter og yoghurt. Oppskriften er fra TV-serien Frå jord til bord og kokken Filip Langhoff.

Slik gjør du

Skjær alle sener av lammekjøttet, så du bare har rent kjøtt.

Skjær eller skrap kjøttet til en fin tartar. Smak til med salt, pepper og olje.

Legg på blader av smørbukk, sennepsfrø og yoghurt.

Oppskriften er bare veiledende. Bytt ut ingredienser ut fra hva du får tak i og hva du foretrekker.

Tips

Lam kan være bærere av parasitten toxoplasma gondii. De fleste som blir smittet av den har ingen sykdomstegn. Sykdommen er bare farlig for personer med alvorlig svekket immunsystem og gravide. Hos gravide kan den gi alvorlig infeksjon hos fosteret, føre til spontanabort eller misdannelser. Derfor er det viktig at kjøttet har vært frosset før det serveres som i denne retten.

E-coli-bakterier trives godt i rått kjøtt. Så lenge kjøttet ikke blir varmebehandlet er det veldig viktig å behandle lammekjøttet med stor forsiktighet. Renslighet i alle ledd er viktig.

Vær ekstra oppmerksom når du lager mat med rått kjøtt: Slik tilbereder du tartar

Kilde: Filip Langhoff i TV-serien Frå jord til bord/YLE