NRK Meny

Lammerull som ruler

Med lammerull i kjøleskapet, har du ferskt julepålegg som smaker godt og varer lenge.Oppskriften er fra Bodil Nordjore.

Slik gjør du

Når du skal lage lammerull og har ei slagside, er det viktig at du frir den fra unødvendig fett og banker den jevn og fin. Da blir den lettere å rulle og sy, og det blir et finere sluttresultat.

Legg slagsida på bordet og jevn den til med en klubbe eller et avrundet trestykke. Legg den slik på underlaget at kjøttsida er ut, og at du seinere kan skjære pålegget i skiver på tvers av kjøttrevlene.

Når slagsida er jevn og fin, krydrer du. Husk på at de smakene du bruker her, vil gjennomsyre hele rullen. Noen ganger er det bedre å ha smaken "ved siden av" enn i hele lammerullen, for eksempel om du vil ha hvitløkssmak. Legg eventuelt på også oppskårne strimler av ekstra lammekjøtt.

Rull rullen fast og godt sammen. Dette krever litt erfaring og teknikk. Første gangen kan det være fint om en medhjelper holder rullen sammen mens du syr. Du kan også stikke noen tannpirkere gjennom rullskinnet for å holde den på plass. Synes du den løsner, har du vært for snill når du har rullet den sammen, eller ikke klart å holde den nok sammen når du syr. Du kan hele tida rette opp dette ved at du stadig klemmer og trekker sammen rullsida.

Lag en dobbel tråd i en stoppenål, start syinga i den ene enden og "skyv" inn innmaten. Sy knapphullsting eller "kastesting" til du har nådd den andre enden av rullen og den er helt "tett". Sylinja vil gå litt på skrå oppover og følge kjøttkanten.

Denne rullen er det lurt å fryse rå. Ta den opp og trekk den i 2-3 timer på lille julaften med løk (om du ikke har løk i selve rullen) og litt einerbær/kvister i vannet. Da har du ferskt julematpålegg som smaker godt og varer lenge.

Dette kjøttpålegget egner seg godt i vedlikeholdslaken.

Tips

Se også: Oppskriftene frå Bodil Nordjore

Kilde: Bodil Nordjore i Nitimen