NRK Meny

Lammepølse på vikingvis

Michael Björklund fikk lage hjemmelaget lammepølse etter en oppskrift som nevnes i Kormákr Ögmundarsons saga. Birgit Thomsen på Ribe Vikingecenter har oppskriften på pølsene som kalles kedelorme.

Slik gjør du

Skjær lammekjøttet og fettet fint med en skarp kniv.

Forvell brenneslene og finhakk dem.

Bland kjøttet med resten av ingrediensene til en farse. Her kan du velge mellom å bruke både mjød og honning eller bare en av delene, det kommer an på hvor søte pølser du ønsker. Bruk en manuell kjøttkvern hvis du har tilgang til en.

Tre tarmen på pølsehornet. Pass på at du har nok tarm på.

Stapp farsen jevnt inn i tarmen, ikke for hardt og ikke for løst. La det være igjen en ende på tarmen så du får laget en knute til slutt. Vri på tarmen med 10 cm mellomrom og lag så mange pølser det går på tarmen.

Pølsene er ferskvare. For å forlenge holdbarheten bør den kokes eller stekes så fort som mulig, eller fryses ned for å brukes senere.

Allerede på vikingtiden ble pølser røykt langsomt over åpen ild. Det motvirker skadelige bakterier. Du kan også tilsette gode bakterier, f.eks. i form av melkesyrebakterier som øker den konserverende surheten. Dessuten holder den unna skadelige bakterier og tilfører pølsen god aroma. Med riktig behandling kan pølsen lagres i seks uker eller mer.

Når man lager pølser på vikingmaner er det tynntarmen som brukes. Tarmene tømmes for innhold før man tar av fettet på utsiden. Så snur man tarmene inn-ut og skyller godt med kaldt vann og får av det siste fettet ved å stryke tarmene mellom to trepinner. Tarmene legges i saltlake til de skal brukes.

Tips

Uttrykket kedelorme nevnes i den islandske skalden Kormákr Ögmundarsons saga (930-970), vers 13 der han blir spurt om hva han synes om kedelorme (kjeleormer) som viser til kokte, fete pølser.

Flere oppskrifter: Mat i Norden

Kilde: Birgit Thomsen i TV-serien Mat i Norden/YLE