Laster innhold, vennligst vent..
Lammelår

Lammelår med ratatouille.

Foto: Pernille Wroldsen / NRK

Lammelår

Lam til påske! Her får du oppskriften på saftig lammelår med fløtegratinerte poteter, ratatouille og deilig rødvinssaus.

Slik gjør du

Bruk en tynn skarp kniv og skjær tett inntil og rundt isbeinet. Bøy isbeinet bakover. Stikk kniven inn i kuleleddet og skjær over den store senen. Fjern beinet.

Fortsett med lårbeinet. Før kniven tett inntil og rundt lårbeinet. Når beinet er helt frigjort, skjærer du over senen i leddet og tar ut beinet. Sag gjerne av litt av leggen og puss på leggbeinet med en kniv, slik at du får et glatt og fint håndtak.

Brett ut kjøttet. Dryss over finhakket hvitløk, urter, salt og pepper. Legg låret sammen igjen, og bind låret stramt sammen med hyssing.

Brun steken godt i en stekepanne og stek videre i ovn ved 120 ºC til kjernetemperaturen er 68 ºC.

La steken hvile 30-45 minutter før du skjærer i den. Dekk kjøttet til med folie mens det hviler.

Sjy

Hvis du vil lage en god sjy kan du beine ut og fylle låret dagen i forveien. Hogg beina i mindre biter. Brun dem godt sammen med litt grønnsaker som løk, selleri, gulrot og purre.

Ha bein og grønnsaker over i en kasserolle og tilsett kaldt vann til det så vidt dekker. Kok opp kraften, skum vekk urenheter som flyter opp, og la kraften småputre et par timer.

Sil og kok inn til en smakfull sjy. Legg i et par skrelte hvitløkfedd og en rosmarinkvast for litt ekstra smak. Tilsett en stråle olivenolje i den innkokte sjyen før servering.

Rødvinssaus

Kok opp et stort glass rødvin i en kasserolle. La det koke inn 1/3 og tilsett 3 dl god lammekraft. Kok opp og la sausen småkoke i ca. 10 minutter.

Visp inn 2 ss kaldt smør i små terninger, og smak til med salt og pepper. Tilsett litt hakket frisk rosmarin eller timian før servering.

Tips

Oppskrift:

Oppskrift:

Kilde: Frokost-TV