Lammecarré med bakt sellerirot

Når lammekareen er ferdig stekt skjæres den opp mellom beina. Serveres med sellerirot, kål, potetmos og epleskiver.

Foto: Rubicon / NRK

Lammekarré med bakt sellerirot og flamberte epler

Lam fra Lyngen er familien Johnsens favoritt til jul. Et av de beste stykkene på lammet er lammekarreen, kotelettrad med bein.

Slik gjør du

Lammekarré

Del lammekarreen i to slik at du har fire like stykker. Skjær ruter på fettsiden med skarp kniv, og stek lammekarreen på alle sidene i smør på hard varme. Sett kjøttet i ovnen på 200 grader. Legg seks hvitløksfedd sammen med kjøttet. Ta lammekjøttet ut av ovnen når det når 56 grader. La det hvile.

Saus

Kok ut pannen med 2 kopper vann, vin og soyasaus. Sil sjyen og press hvitløkfeddene gjennom silen. Kok inn til god konsistens og tilsett 2 ss olivenolje.

Potetmos

Skrell potetene og skjær i terninger. Kok potene møre med en hel hvitløk. Ta ut hvitløken og press ut feddene. Mos potetene og hvitløkfeddene, ha i smør, fløte og salt like før servering. Salte og pepre.

Bakt sellerirot

Vask selleriroten. Bak den i ovnen på 200 grader til den er mør, ved 70 grader kjernetemperatur. Skjær i biter, ha på salt. Selleriroten serveres med skall.

Kål

Del kålen i to og skjær bort roten. Del opp i passende store stykker. Smørdamp kålen med en kopp vann og 50 gram smør under stadig omrøring i ca. 5 minutter. Smak til med salt og pepper.

Flambert eple

Skrell eplet og fjern kjernehuset. Skjær tynne skiver på mandolin.

Ha sukker i en teflonpanne og la det smelte. Ha i saften fra limen, og la det koke til gyllenbrunt. Bland inn smør, og stek epleskivene til de er gylne. Hell over calvados og tenn på.

Anrett lammekarré, potetmos, saus, sellerirot, kål og epleskiver på varme tallerkener.

Tips

  • Det er lurt å ta vare på sausen som blir til overs når du flamberer epler. Den er god på iskrem.

Kilde: Familien Johnsen i TV-serien «Familiekokkene»/NRK