Lammegryte med kaffe og urter

Vi anbefaler romanesco og lettkokte grønnsaker som tilbehør til lammegryten.

Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YLE

Lammegryte med kaffe og urter

Kaffe og lam høres kanskje ut som en merkelig kombinasjon. Men fakta er at kaffe setter god smak på akkurat lammekjøtt. Når man har blandet alt sammen i gryten passer den seg selv.

Slik gjør du

Skjær kjøttet i grove biter. Salte og pepre. Brun kjøttet på alle kanter i olivenolje i en leirgryte/jerngryte til det er mørkebrunt. Tilsett løk, hvitløk, chili, rosmarin, vin og buljong.

Legg krydderne i et tynt tøystykke/gas og knytt sammen. Legg krydderposen i gryten og ha på lokk. Stekes i ovn på 150 °C i ca. tre timer.

Kok grønnsakene for seg i kokende lettsaltet vann (ca. 3 minutter) og avkjøl i kaldt vann.

Smak lammegryten til med salt, pepper og litt pulverkaffe. Server gryten med oppvarmede grønnsaker, persille og nybakt brød. Eller bland grønnsakene i lammegryten og dryss over persille.

Tips

Grønnsakene kan byttes ut med andre, men vi anbefaler romanesco. Den er like god som blomkål, men mye finere. Kokes grønnsakene som det står i oppskriften bevares dessuten fargene.

Se også: Oppskriftene fra Strömsö

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE