NRK Meny
Lammedolma

Lammedolma, eller greske kålruletter. Lammekjøtt blandes med krydder og pakkes inn i kålblader.

Foto: DR

Lammedolma

Til denne retten med kålrulader er det ikke nødvendig med annet tilbehør enn varm bagett og et glass god rødvin, mener brødrene Price i TV-serien Munter mat.

Slik gjør du

Bland hakket lammekjøtt med rå ris, smør, knust hvitløk og krydder god fast farse. Mange liker ikke å smake på rå farse, så hvis du er en pyse, kan du koke en liten bolle og smake om farsen er passe krydret.

Skåld kålbladene til de er ganske myke og føyelige og fjern de grove delene av stilkene.

Så formes farsen til pølser på størrelse med en kraftig tommelfinger og pakkes inn i kålblader. Av de største bladene kan det godt bli to dolmaer. Sett dem til side med åpningen ned etter hvert som de er ferdige. Det er ikke nødvendig å binde dem.

Når dette hyggelige dillearbeidet er over, finner du fram en stor gryte. Ha først i lamme bein og deretter alle dolmaene. De kan gjerne ligge oppå hverandre.

Ha i tomatpuré og suppe, så alt er dekket. Til suppen kan du godt bruke et ferdig produkt hvis du ikke akkurat har hjemmelaget kjøttkraft i fryseren.

Kok dolmaene pågod varme i ½ time og skru ned varmen og la det stå og småkoke i ca. 3 timer under lokk. Hvis sausen virker for tynn, kan du ta av lokket mot slutten, slik at fuktigheten fordamper.

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR