Lam i krydret karrisaus

Lam i krydret karrisaus serveres med syltet løk.

Foto: Fra TV-serien Mat med Anne / DR

Lam i krydret karrisaus

I indisk mat brukes tørt karripulver. Det lages av en blanding av mange forskjellige krydder. Matlagningen starter med å steke karripulveret i olje, før de andre ingrediensene kommer i gryten.

Slik gjør du

Skjær løk, pastinakk, persillerot, sellerirot i terninger. Klipp fikenene i strimler.

Skjær lammekjøttet i terninger, passe munnfuller, og brun det i stekepannen.

Karrien brennes av i olje i en stor gryte. Ha i løken og stek den sammen med rotfruktene til alt begynner å ta farge. Tilsett fikener, hel kanel og kardemomme og la det steke med i 15 minutter.

Tilsett det brunede lammekjøttet og la det steke sammen med grønnsakene et par minutter. Hell på kokosmelk og fond til kjøttet er dekket. La det småkoke i 1–2 timer. 10 minutter før servering tilsettes garam masala og cashewnøtter.

Smak ev. retten til med litt salt. Serveres rykende varm med god eplechutney, syltet løk og krydderurtraita.

Tips

Når det er snakk om karri i det indiske kjøkken er det den tørre versjonen i pulverform det handler om. Det finnes også en mengde «våte» karripastaer som også smaker forrykende, og som typisk brukes i thailandsk kjøkken.

Den indiske karri er et blandingskrydder som består av en mengde forskjellige krydder. Utvalget av karri i Danmark er ikke vanvittig stort, de to best kjente karritypene er Madras-karri og Ostindisk karri. Madraskarrien er den sterkeste.

Ordet karri stammer fra det tamilske ord «kari», som betyr saus eller dip.

En hjemmelaget karri kan for eksempel lages av
bukkehornsfrø, kajennepepper, muskat, anis, svart pepper, allehånde, ingefær, safran, laurbærblader, sennepsfrø, kardemomme, kanel, koriander, nellik

Oppskrift:

Flere oppskrifter: Mat med Anne

Kilde: Anne Hjernøe i TV-serien Mat med Anne/DR