NRK Meny
Laster innhold, vennligst vent..
Halmbakt laks og rotgrønnsaker

Laks og rotfrukter bakt i halm med smør, kapers, dill og rødløk.

Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YLE

Laks og rotfrukter bakt i halm

Å bake fisk og grønnsaker i halm er en gammel måte å tilberede mat på. Denne matlagingsmetoden løfter smaken på grønnsakene. Bruk gjerne vinterrotfrukter, de er høstet om vinteren og har en enda bedre smak helt fra starten.

Slik gjør du

Skrubb grønnsakene godt. Legg grønnsakene på en stekeplate med halm. Hell litt vann over, og strø salt på grønnsakene mens de er fuktige. Sett alt inn i oppvarmet ovn og bak med stengt dør til grønnsakene er myke nesten helt inn til midten. Ta dem ut, skrell selleriroten og skjær grønnsakene i grove biter.

Fjern beina fra laksen med pinsett. Dryss over 1 spiseskje salt og la laksen ligge i 20-25 minutter. Strø over rosépepper og legg fisken på halm. Ha fisken i ovnen og bak den i cirka 15 minutter til den har 45 grader som kjernetemperatur, eller til eggehvitestoffene begynner å vises som hvite prikker.

Brun smøret i en liten gryte ved siden av fisken. Smaksett smøret med kapers, rå løk og en skvett sjampanjeeddik. Legg fisken over grønnsakene og dra av skinnet. Slå smøret over fisken og grønnsakene.

Varm fisk og grønnsaker i cirka 5 minutter i ovnen. Server.

Tips

Paul Svensson bruker en vedovn til bakingen. Du kan også bruke kulegrillen eller den vanlige stekeovnen. Sett ovnen på cirka 200 grader.

Ellas vintips til laksen

Laks og Chardonnay er et par som passe godt sammen, spesielt om laksen får selskap av litt sitron. Det avrunder vinens syrer og møter vinens sitrustone. Dessuten er vinen fruktig nok til at den også gir rotfruktene en god smakskompanjong. Og smør - det blir alle viner glade av!

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE