Laster innhold, vennligst vent..
Laks med sommerkål og smørsaus

Laksen er skåret i 1 cm tykk skive og stekt på høy temperatur i 30 sekunder. Når den får hvile et minutt eller to blir den perfekt stekt. Ørretrogn brukes i smørsausen og som garnityr på laksen.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Laks med sommerkål og smørsaus

Lise Finckenhagen lager lekker middag med stekt laks på en seng av sommerkål. Gode råvarer fortjener omtanke og kjærlighet. Smørsausen lages på hvitvin, sjalottløk og kaldt smør.

Slik gjør du

Del laksen i to like store stykker. Del hvert laksestykke horisontalt i to tynne jevne skiver.

Fjern de ytterste bladene på kålen. Del kålen i to og fjern den tykke midtstilken, skjær kålen i grove strimler.

Bruk en liten kasserolle og kok vin og sjalottløk inn til ca 1/3 mengde. Tilsett fløte og la det koke inn til halv mengde.
Pisk inn smørterningene litt etter litt. Pass på at sausen hele tiden holder seg rett under kokepunktet og pisk hele tiden til alt smøret er pisket inn i sausen. Smak til med salt og pepper. Tilsett gressløk og rogn rett før servering.

Kok opp 1 cm vann i en romslig kasserolle. Tilsett 1-2 ss smør og en klype salt. Legg i kålen og damp den knapt mør. Det er viktig at kålen bevarer sin flotte sprøhet.

Varm en stor stekepanne (helst teflonpanne). Krydre lakseskivene lett med salt og pepper. Ha litt olje i pannen og legg i lakseskivene. De skal kun stekes på en side, i ett til to minutter.

Anrett laksen på nydampet kål og topp med smørsaus.

Tips

Laks kan byttes ut med ørret. Tynne skiver av kveitefilet kan også brukes.

Se også: Flere oppskrifter fra Nitimen

Kilde: Lise Finckenhagen i Nitimen