Laks med ramsløk

Ramsløk ligner på liljekonvall av utseende, men smak og lukt er som hvitløk. Bladene kan brukes i salater, supper og saus når de plukkes tidlig om våren. Her er de brukt sammen med laks og agurk.

Foto: Stig Juelsen

Laks med ramsløk

Ram laks kaller kokken Stig Juelsen denne hovedretten til 17. mai-middagen. Ramsløk blandes både i sausen og salaten. Den tradisjonelle agurksalaten kalles agurkpasta fordi agurken skjæres i lange tynne strimler som pasta.

Slik gjør du

Skrap laksefileten fri for skjell og del den i fire stykker.
Dryss over salt og pepper.
Stek laksen på middels varme med skinnsiden ned i ca. 5-7 minutter.Pass på at den får en rosa kjerne.
Ta den av varmen og la den hvile med skinnsiden opp.

Ram agurkpasta
Skjær agurken i løvtynne lange skiver med en ostehøvel. Pass på at du ikke bruker kjernen. Har du kjøkkenmandolin bruker du denne.
De tynne skivene legges på hverandre og kuttes med kniv slik at du får taglatelle-bånd.
Dryss over salt og la det stå til agurken begynner å avgi saft.
Press ut fuktigheten av agurken og ha den i en bolle.
Skyll den ren for saltsmak i kaldt vann.
Finhakk ramsløk, sjalottløk og bland det sammens med agurktagliatellen.
Smak til med salt og pepper.

Paradissaus
Kok opp fløten og reduser ned til det halve.
Pisk inn kaldt smør, litt om gangen til sausen tykner.
Smak til med limesaft, salt og pepper.
Ha i finhakket ramsløk like før servering.

Tips

Se også: Oppskrifter fra Stig Juelsen

Kilde: Stig Juelsen