Labneh

Den avrente yoghurten har fått et dryss av urter.

Foto: Henrik J. Henriksen

Labneh og za'atar

Labneh er populært i Midtøsten og brukes ofte når det serveres meze sammen med grønnsaker. Det er også vanlig å spise til frokost. Her har den fått et dryss av za'atar.

Slik gjør du

Labneh

Hell yoghurt i et sileklede og la det stå over en bolle i kjøleskapet i 4–6 timer. Ta vare på mysen, den er fantastisk å drikke med isbiter og noen mynteblader!

Ta ut den avsilte yoghurten og ha den i en bolle. Smak til med salt. Stryk den ut på et fat, dryss over rikelig med za'atar og olivenolje.

Server med agurker, gulrøtter, varme pitabrød eller toast, til forrett eller kveldsmat. Det smaker fantastisk til frokost, gjerne med et posjert egg ved siden av.

Za'atar

Rist sesamfrøene i en panne på middels varme og bare til de så vidt får farge. La dem avkjøle seg og bland dem med tørkede urter.

Ha i sumak og salt, litt etter litt, mens du smaker deg frem. Her er det egentlig ikke noe som er helt riktig. Za'atar kommer i alle varianter, salte og syrlige og noen kun aromatiske, så prøv deg frem.

Bruker du krydder, så rist dem litt i pannen først, som med sesamfrøene, mal dem opp og ha i blandingen.

Du kan kjøre hele miksen i blenderen, støtvis noen ganger, slik at noe blir knust og annet er helt. Dette gir en perfekt pasta når du blander med olivenolje.

Lag en stor porsjon og ha på tett glass. Dryss blandingen på lanbneh, egg eller brød eller bland ut med olje etter behov.

Oppskriften passer til et syltetøyglass på 1/2 liter.

Tips

Za'atar

Vill za'atar som vokser i Midtøsten.

Foto: Henrik J. Henriksen

Za'atar er både navnet på krydderblandingen og på flere urter. Den som går under «vill» za'atar har ekstremt kraftig smak. Den dyrkede za'ataren er mildere og er den vi kaller sar her til lands. Denne er såpass mild at den ofte brukes i store mengder som hovedingrediens i egne salater.

Krydderet kan blandes med olivenolje og brukes som en dipp eller pålegg.

Kilde: Henrik J. Henriksen