Laster innhold, vennligst vent..
kyllingsuppe

Kyllingsuppen er både billig og lett å lage, og så smaker den herlig.

Foto: DR

Kyllingsuppe med melboller og vårgrønt

Denne kraftige kyllingsuppen med melboller og vårgrønt er mat som er snill mot lommeboka.

Slik gjør du

Legg kyllingen i en gryte som er stor nok til å romme både den og grønnsakene. Dekk til med vann, og kok opp mens du skummer av. La kyllingen småkoke i ytterligere 10–15 minutter, og skummer av underveis.

Vask og skrell grønnsakene, og plukk persillebladene fra stilkene. Tilsett alle grønnsakene (de skal være skåret i grove terninger) sammen med persillestilker, laurbærblad, timian og pepperkorn. Kok det rolig i en time til, og sjekk om kyllingen og grønnsakene er møre, slik at de har avgitt kraft og aroma til suppen.

Ta kyllingen opp, og la den avkjøle på et fat. Plukk alt kjøttet av kyllingen, og ha det i en skål, og ha beinene tilbake i suppen. Kok suppen litt inn til den smaker kraftig.

Sil suppen gjennom en fin sil eller eventuelt med et rent, oppvridd kjøkkenhåndkle over silen. Ha den ferdig silte suppen over i en rein gryte.

Kok den opp og skum av.

Smak suppen til med salt og pepper.

Melboller

Kok opp vann og smør i en liten gryte. Rør melet ut i gryten med en skje, og bak massen i 1–2 minutter over svak varme.

Ta gryten av komfyren, avkjøl lett, og rør inn et egg av gangen. Pisk deigen seig og glatt.

Krydre med salt, pepper og nyrevet muskatnøtt. Avkjøl deigen helt i en sprøytepose eller en skål.

Kok opp en gryte med godt saltet vann. Sprøyt ut boller i vannet fra sprøyteposen, eller form små boller med to teskjeer, dyppet i kokende vann. Gjør det i flere omganger.

La bollene småkoke 2 minutter til de har lagt seg i vannets overflate. Løft dem over i kaldt vann med salt.

Servering

Skrell og skjær gulrot, persillerot, selleri og potet i små terninger. Vask og hakk persillen. Ha det i suppen, og la det småkoke i 5–6 minutter.

Smak til med litt salt, og ha plukket kyllingkjøtt i suppen like før servering.

Ha melbollene i en dyp tallerken, og hell suppen over. Dryss eventuelt med hakket kjørvel og server med en gang.

Tips

Bruk eventuelt den resterende kyllingen til å lage både kyllingsalat med bacon og en risotto med kylling og timian, sammen med en del av suppen. På den måten kan kyllingen holde til tre måltider.

Kilde: Adam Aamann i Matmagasinet