NRK Meny
Kylling Marengo

Kylling, tomatsaus, kreps og speilegg kan bli til en av Napoleons favoritter.

Foto: DR

Kylling Marengo

Retten skal ha blitt til under et av slagene Napoleon deltok i. Men feltkjøkkenet var nærmest tomt, så ingrediensene er det kokken kunne finne i nærmiljøet.

Slik gjør du

Kok krepsene i tre liter vann, én desiliter salt og en spiseskje sukker, noen pepperkorn og eventuelt litt dill. La vannet fosskoke. Ha krepsene i én etter én, og sørg for at vannet koker hele tiden. Etter fem-seks minutter er de klare. La dem stå i laken.

Kyllinges deles opp i lår- og bryststykker. Spar skroget til senere suppekoking.

Lag tomatsaus av løkterninger, olivenolje og hakket hvitløk. Vent litt før du har i tomatene. Hell på hvitvin og ha i salt, pepper og litt sukker. la koke i en halv time.

Kyllingstykkene stekes i panne; først på sterk varme slik at de får stekeskorpe. Gjennomstekes på svakere varme, og krydres med salt og pepper.

Rist eller stek brødet sprøtt med olivenolje. Legg det på kjøkkenpapir etterpå. Lag speilegg av eggene.

Pynt kyllingstykkene med tomatsaus, to kreps per person og speilegg på ristet brød.

Tips

Lag en moderne utgave ved å anrette tallerkenen med kyllingbryst skåret i store biter. Pynt med stekt småsopp, for eksempel kantarell, krepsehaler, posjerte vaktelegg og brødkrutonger. Klikk på lenken under for å lese mer.

SE I DANMARKS RADIO: Napoleon Spesial
LES OGSÅ: Kylling Marengo moderne

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR