NRK Meny
Kveitekotelett med blåskjell- og gressløksaus
Foto: Marie Melgård / NRK

Kveitekotelett med blåskjellsaus

Stekt fisk og saus med kraft fra blåskjell – og rensede blåskjell på tallerkenen.

Slik gjør du

Krydre fisken med salt og pepper. Vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast ødelagte skjell, og skjell som ikke lukker seg når du kakker på dem.

Hakk løk og hvitløk og fres det et par minutter i litt olivenolje i en romslig kjele. Tilsett blåskjell og hvitvin. Legg på lokk og damp til skjellene åpner seg. Sil kraften over i en ny kjele og visp inn fløten. La sausen koke til den tykner og visp inn smøret. Smak til med salt og pepper.

Plukk ut skjellmaten fra blåskjellene. Skjær fennikel og sopp i tynne skiver eller strimler. Stek det sammen i en stor panne og smak til med salt og pepper. Bland inn de rensede blåskjellene og hold blandingen varm til servering.

Stek fisken raskt i en varm stekepanne, et par minutter på hver side.

Kok opp sausen og tilsett hakket gressløk. Kjør sausen i en hurtigmikser eller med en stavmikser til den blir grønn og fin.

Tips

Sausen er god også uten gressløk.
Flå en tomat, fjern kjernen og kutt tomatkjøttet i små terninger. Bland det sammen med blåskjellblandingen rett før servering.