Alexandras krydderteer

Jeg er veldig glad i teblandinger som bare inneholder forskjellige krydder og urter. Krydderte har veldig mye smak og mangler helt den litt bitre ettersmaken som svart og grønn te kan få.

Tre glass med te og bak hvert glass står krydderblandinger i små krukker.

Te som passer etter maten, er oppfriskende eller smaker eple og kanel.

Foto: Hygge i Strömsö / YLE

Krydderte kalles vanligvis ayurvediske teblandinger fordi de ikke bare er gode teer, men de er også gode til forskjellige ting. Det finnes for eksempel beroligende kveldste, oppkvikkende te, varmende te, te til kvinner og te til menn.

Billigere å blande selv

Det triste med krydderte er at det er så dyrt. For meg føles det som en personlig seier at jeg kan blande teen selv til en mye lavere pris enn den i butikken.

Det er ingen spesiell metode for å lage din egen te. Det beste er å starte med et krydder du liker og så prøve seg fram. Her er noen krydder og urter som er gode å begynne med:

  • Kanelstang og kardemomme gir en kraftfull, frisk smak
  • Lakrisrot gjør teen søt
  • Mynte smaker friskt
  • Hibiskus smaker syrlig og farger teen rød
  • Ingefær og svart pepper gir varme til teen
  • Anis og fennikel smaker lakris og gir en frisk te

De fleste av disse råvarene finnes i krydderhyllen i matbutikken. Men noen av dem, som hibiskus, kan man finne i butikker som selger te. Husk at krydder og urter mister mye av smaken når de oppbevares lenge, så pass på å bruke krydder og urter fra årets høst.