NRK Meny
Krøstekål

Krøstekål med sukker og kanel serveres til kaldt svinekjøtt og medisterpølse.

Foto: Fra TV-serien Munter mat / DR

Krøstekål i vaskemaskin

Å krøste betyr å klemme. Vannet skal klemmes ut av den kokte kålen. Lisbeth Ubbesen bruker vaskemaskinen til å få kålen så tørr som mulig.

Slik gjør du

Rengjør vaskemaskinen ved å kjøre et skylleprogram uten vaskemiddel.

Fjern de ytterste bladene på kålen. Skjær den i åtte båter og kok i lettsaltet vann i cirka en halv time. (Hvis kålen serveres med flesk og medister kan noe av kokelaken fra kjøttet tilsettes vannet kålen kokes i.)

Når kålen er kokt avkjøles den helt. Stokken fjernes. Ha kålen i en tøypose, f.eks. et gammelt, rent putetrekk. Ha posen i vaskemaskinen, sett på sentrifugering. Det gjelder å få ALT vannet ut av kålen, så den blir så tørr som mulig.

(Når du er ferdig med kålen er det viktig å kjøre vaskemaskinen på skylleprogram, ellers får du kållukt i neste klesvask.)

Kjør kålen gjennom en kjøttkvern. Smelt smør i en gryte. Ha i kålen. La kålen småkoke på svak varme. Rør rundt. Tilsett fløten litt etter litt. Når konsistensen minner om potetmos er det nok fløte. Smak til med sukker, salt og pepper.

Servering

Tradisjonelt serveres krøstekål med skiver av kokt, sprengt svinekjøtt og kokt medisterpølse. Begge deler skal være kalde. Bestill sprengt svinekjøtt hos slakteren i god tid. Kok kjøttet på svak varme i usaltet vann, tilsatt timian og laurbærblader i omtrent to timer. Ta kjøttet ut av gryten, og sett det i kjøleskapet. La medisterpølsen småkoke i kokelaken i cirka 20 minutter. Avkjøles.

Retten serveres med sterk sennep og rødbeter. Krøstekålen får et dryss av kanel og sukker.

Kålen kan også serveres med frikadeller.

Kilde: Brødrene Price i tv-serien Munter mat (Spise med Price) / DR