Laster innhold, vennligst vent..
Kringle med wienerdeig

Wienerdeig tar sin tid å lage. Den skal hvile mellom hver runde med kjevling. Men resultatet blir flott.

Foto: Fra TV-serien Munter mat / DR

Kringle med wienerdeig

Brødrene Price lager kringle eller wienerbrød med hjemmelaget wienerdeig. Det blir 27 lag smør i deigen før de er fornøyde. Fyllet lager de av marsipan, sukker og smør. Kringlen smaker fantastisk og er perfekt til kaffebordet.

Slik gjør du

Wienerdeig

Rør gjæren ut i melken. Bland inn sukker og eggene. Bland inn halvparten av melet og saltet. Til slutt blandes det myke smøret i deigen. Ha i resten av melet og elt sammen. Det skal ikke eltes for mye, da blir deigen for elastisk. Form deigen til en kule, og sett den i kjøleskapet en halv times tid.

Ta smøret ut av kjøleskapet en time før deigen skal kjevles. Det er viktig for å få et godt resultat at smør og deig har noenlunde samme konsistens. Bank smøret ut til et rektangel på cirka 15 x 10 centimeter. Dette gjøres enklest mellom to lag bakepapir.

Kjevle den hevede deigen ut i en litt større firkant. Midten skal være litt tykkere enn hjørnene. Legg smøret på midten av deigen. Brett deighjørnene inn over smøret, så det blir helt pakket inn. Snu pakken så sømmene vender ned. Press deigen flat med kjevlet.

Kjevle deigen ut til et rektangel hvor den lange siden er tre ganger så lang som den korte. Brett en tredel inn mot midten, og den resterende tredelen over der igjen. Nå er det tre lag. La deigen hvile kjølig i ti minutter.

Gjenta kjevling og bretting og la deigen hvile ti minutter til.

Gjenta prosessen en siste gang. Nå er det 27 lag, og det skal det være. La deigen hvile en siste gang i cirka 20 minutter. Nå er den klar for videre bruk og kan formes til en wienerbrødstang eller kringle.

Borgermestermasse

Fyllet i kringlen lages av marsipan, sukker og smør. I Danmark kalles dette remonce. Kjør sammen marsipan og sukker. Smøret tilsettes litt etter litt.

Kringle eller wienerbrødstang

Kjevle deigen ut til et langt stykke som skal være cirka 35–40 cm bredt. Del deigen på langs, så du har to avlange stykker. Legg en stripe med borgermestermasse langs midten av hver del. Dryss over rosiner. Brett sidene av deigen over fyllet og rosinene. Trykk ned på midten med hånden i hele lengden. Pensle med sammenpisket egg. Dryss over hakkede mandler og sukker.

La kringlene heve en times tid. Stekes på 180 grader i 25 – 30 minutter.

Kilde: Brødrene Price i TV-serien Munter mat/DR