Laster innhold, vennligst vent..
Kringle

Lise Finckenhagen kaller dette ei god gammeldags kringle, fordi hun bruker en eldre bakemetode når hun tilbereder den.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Kringle med vaniljekrem og makronfyll

Ei god gammeldags kringle passer alltid godt til kaffekosen. Lise Finckenhagen kaller den for floke, med vaniljekrem og makronfyll.

Slik gjør du

Smelt smøret i en kasserolle og tilsett melken. Blandingen skal være cirka 25 grader. Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over væsken og rør til gjæren er oppløst. Tilsett eggeplommer, sukker, kardemomme og det meste av melet. Elt deigen i cirka 10 minutter, til deigen blir helt glatt, smidig og elastisk. Tilsett resten av melet underveis i eltingen. Dekk bollen med plastfolie og et kjøkkenhåndkle over der igjen. La deigen heve til dobbel størrelse.

Lag fyllet mens deigen hever. Mal eller finhakk nøttene i en hurtigmikser. Tilsett melisen og kjør alt godt sammen. Pisk eggehvitene luftige og rør inn nøtteblandingen. Tilsett vann eller rom, og bland alt godt sammen.

Elt deigen sammen, og rull den til en tykk pølse som igjen kjevles ut til et rektangel. Smør deigen med et jevnt lag vaniljekrem og nøttefyll. Rull deigen sammen som en rullekake. Løft rullen forsiktig over på et stekebrett med bakepapir og form den til en kringle, eller en sirkel (pass på at skjøten ligger ned).

Bruk en stor saks til å klippe et passende sikksakkmønster på toppen av kringla. Dekk til med plastfolie og etterhev i cirka 40 minutter. Pensle kringle forsiktig med sammenvispet egg, og dryss over litt perlesukker og skivede mandler, hvis ønskelig. Stek kringla midt i ovnen ved 200 grader i 20–25 minutter. Avkjøles på rist. Pynt gjerne med melisglasur.

Tips

Lise anbefaler å heve deigen et sted det er litt kaldt, i stedet for å hurtigheve et varmt sted. Å la deigen heve litt saktere gir et bedre resultat.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Holm»/NRK P1+