Laster innhold, vennligst vent..
Kransekake

Pynt med flagg, smellbonboner, sløyfer eller hva du vil. Kun fantasien setter grenser!

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Kransekake

Til jul, bursdag, konfirmasjoner og bryllup hører kransekaken hjemme på kakebordet. Her får du Ingrid Espelid Hovig sin oppskrift og tips.

Slik gjør du

Kvern mandlene

Bruker du kun skåldede mandler, blir kaken ekstra lys. Du kan også blande halvparten skåldede mandler med halvparten uskåldede.

Mal mandlene én gang i kvern. Mandelkvernen må ikke male for grovt, for da kan det være vanskelig å få deigen seig.

Lag deigen

Ha malte mandler, melis og eggehvite i en romslig kjele. Rør i massen, på god varme, til den blir gjennomvarm. Det skal nesten brenne mot fingerknokene. Oppvarmingen gjør at litt av mandeloljen vil komme ut og gjøre massen smidigere.

Legg lokk på kjelen og sett massen til avkjøling. Ta massen på bordet når den er kald. Trill til en jevn pølse. Skorpen på mandelmassen har lett for å bli tørr under avkjølingen. Dette setter seg som små, harde klumper i massen når den er eltet sammen. Legg derfor hele pølsen i en plastpose, og la den ligge 30–60 minutter og hvile. Det vil gi massen en jevn og smidig konsistens.

Pensle i mellomtiden kransekakeformene. Smelt smør eller margarin, og pensle formene godt. Ha hvetemel i et vidt kar eller lignende og dypp hele formene i melet. Bank det løse melet godt av. Pass på at hele innsiden av formen er dekket av smør og mel.

Trill ut

Trill kransekakene ut for hånd. Du kan også bruke kjøttkvern eller sprøytepose dersom du foretrekker det. Pass på at ringene ikke blir for tynne, de må ha tommelfingerstørrelse.

Legg deigpølsene i formene. Trykk skjøtene sammen slik at ringene blir hele. Start alltid med å fylle de minste ringene og jobb deg oppover i størrelse.

Steking

Stek ringene midt i ovnen i ca. 15 minutter på 180 grader. Har du nok deig, kan det være smart å steke en prøvering først, bare for å sjekke steketiden.

Er ringene i lyseste laget, kan de flyttes litt høyere mot slutten. Avkjøl ringene fort, gjerne foran et åpent vindu. Ikke hvelv ringene ut av formene før de er kalde. Da kan du enten banke formene forsiktig i kjøkkenbenken slik at ringene løsner, eller du kan vippe dem forsiktig ut med en kniv.

Oppbevaring

Den beste oppbevaringsmåten er å fryse kransekaken. Tines kaken i emballasjen, blir ringene som regel passe seige.

Kaken kan eventuelt oppbevares i en boks med tett lokk. Noen pleier å legge litt mykt brød i boksen et par døgn før kaken skal serveres for å få den seig. Det går også an å spenne et godt oppvridd klede under lokket. Pass bare på at verken brød eller klede kommer borti selve kaken.

Pynting og glasur

Hvordan du vil pynte kaken er selvsagt en smakssak, men mange sprøyter glasur mellom ringene. Da henger de godt sammen.

Det er smart å sikte melisen til glasuren for å få bort klumpene. Ha den uvispede eggehviten i en liten bolle. Rør melis i litt etter litt. Noen har også en dråpe sitronsaft eller eddik i. Glasuren skal være så seig og tykk at den stivner i det mønsteret den blir sprøytet i. Dekk den lille bollen med en klutt vridd opp i kaldt vann, for å unngå hinne på glasuren.

Lag en sprøytepose av bakepapir, eventuelt bruk en du kjøper i butikken. Fyll med glasur og klipp en liten bit av spissen. Husk at glasurstripene skal være tynne, så hullet på sprøyteposen må være lite.

Start med den nederste ringen. Sprøyt sikksakkmønster og legg neste ring oppå. Fortsett til kaken er ferdig. Når glasuren stivner, vil ringene også være limt sammen. Smellbonboner og flagg festes ofte som pynt.

Tips

Slik skålder du mandler

Hell kokende vann på mandlene. La dem ligge til mandlene er lette å få ut av skinnet. Ha mandlene over i kaldt vann etter hvert, så holder de seg lysere.

Legg mandlene til tørk. Ha gjerne et kjøkkenpapir eller et klede under mandlene i starten, slik at fuktighet trekkes ut. Mandlene må tørkes godt, minst 3 dager før du skal bruke dem. Aller best er det om de får tørke i 1–2 uker.

Mandler kan også tørkes ved svakeste varme i stekeovnen. Døren må være åpen, og mandlene må snus ofte.

Kilde: Oppskrift fra Ingrid Espelid Hovig