Krabbesalat på salte lakriskjeks

SNACKS: Delikat krabbesalat smaker deilig på små lakriskjeks.

Foto: Fra TV-serien Jul i det kongelige kobberkjøkken / DR

Krabbesalat på salte lakriskjeks

Krabbesalat på lakriskjeks serveres som en delikat forrett eller en liten matbit. Krabbesalaten lages med kongekrabbe.

Slik gjør du

Krabbesalat

Kok krabbebeina i lettsaltet vann i 5–6 minutter. Ta dem opp og la dem avkjøles helt. Klipp opp beina med en kjøkkensaks og ta ut kjøttet. La kjøttet dryppe av i en sil, og sett på kjøl.

Hakk skallene i mindre biter med en tung kniv. Ha skallet i en gryte som rommer skallene akkurat. Hell på druekjerneolje. Sett det over varmen og la det simre ganske rolig i en halv times tid. Skru av varmen og la det trekke i en halv time til. Sil fra oljen og kast skallet. La oljen avkjøles.

Pisk eggeplommene med sherryeddik og sennep. Tilsett krabbeoljen i en tynn stråle mens det piskes hele tiden. Når blandingen har fått konsistens som majones smakes den til med salt, pepper, chilipulver og finhakket dill.

Skjær stangselleri og vårløk i fine terninger og vend dem inn i majonesen. Tilsett krabbekjøttet og bland godt. La krabbesalaten stå på kjøl en times tid. Rør den opp igjen før servering.

Salte lakriskjeks

Bland sukker, lakris, flaksalt, mandelmel, mel og bakepulver godt sammen i en stor bolle. Tilsett romtemperert smør og eggeplommene, og elt alle ingrediensene kort sammen med en deigkrok. Stopp så snart deigen er nesten samlet, og ta deigen ut av bollen.

Samle deigen med hendene på benken, og rull den til en pølse med en diameter på 5–6 centimeter. Pakk deigen i bakepapir og legg den på kjøl en times tid. Deigen kan også legges i plastpose og fryses.

Skjær den kalde deigen i 6 millimeter tykke skiver og sett dem på en bakeplate med bakepapir. De må ha litt avstand til hverandre. Stek dem på 170 grader til de er gyllenbrune og stekt i bunnen – cirka 6–10 minutter, avhengig av tykkelsen og ovnen. Avkjøl på bakerist. Kjeksene kan oppbevares i tett boks i opptil to uker.

Servering

Legg skjeer med krabbesalat på lakriskjeks og pynt med litt ekstra dill.

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Jul i det kongelige kobberkjøkken/DR