Konfitert fennikel

Konfitert fennikel, hvitløk og rødløk med blåbær og revet blåmuggost.

Foto: Philip Nussbaum Varlev ©Grøntsagsfjernsyn / DR

Konfitert fennikel

Det er ikke bare andelår som kan konfiteres. De aller fleste robuste grønnsaker egner seg også godt. Konfitert fennikel er en fantastisk lunsjrett, servert sammen med et glass sider og litt ristet brød.

Slik gjør du

Skyll fennikelen og ta av det ytterste laget. Skjær 1 cm av bunnen. Skrell løken og del både fennikelen og løken i to. Del den ferske hvitløken i mindre biter.

Hell like deler blåbær- og eplesaft i en stor gryte og tilsett vann og olje. Det skal være 1/3 saft, 1/3 vann og 1/3 olje.

Dette er laken som du skal konfitere grønnsakene i. Du kan bruke all slags saft til laken.

Tilsett 1 teskje salt og legg fennikel, rødløk og hvitløk i gryten. Kok opp og skru deretter ned varmen til det så vidt putrer. Press et lokk eller en tallerken ned i gryten slik at grønnsakene holdes nede i laken.

Knus en håndfull blåbær i en skål til de er godt moste og vend deretter inn en håndfull hele blåbær. Tilsett saften av en sitron. Smak til.

Når grønnsakene har putret i cirka 40 minutter, stikker du en kniv i fennikelen. Hvis den er mør, tar du ut grønnsakene og lar dem hvile i cirka fem minutter. Deretter skjærer du dem i mindre båter og plasserer dem forsiktig på tallerkenene.

Tilsett en skvett av laken i blåbærene slik at de blir litt flytende. Fordel forsiktig over de konfiterte grønnsakene og riv litt blåmuggost over.

Pynt med sitronmelisse eller en annen syrlig urt.

Tips

Ha blåmuggosten i fryseren. Det gjør den lettere å arbeide med når du skal rive osten.

Kilde: Jonathan Zeuthen Knoll og Daniel José Abiani i TV-programmet «Dagens grønnsak»