Slik gjør du
Skyll fennikelen og ta av det ytterste laget. Skjær 1 cm av bunnen. Skrell løken og del både fennikelen og løken i to. Del den ferske hvitløken i mindre biter.
Hell like deler blåbær- og eplesaft i en stor gryte og tilsett vann og olje. Det skal være 1/3 saft, 1/3 vann og 1/3 olje.
Dette er laken som du skal konfitere grønnsakene i. Du kan bruke all slags saft til laken.
Tilsett 1 teskje salt og legg fennikel, rødløk og hvitløk i gryten. Kok opp og skru deretter ned varmen til det så vidt putrer. Press et lokk eller en tallerken ned i gryten slik at grønnsakene holdes nede i laken.
Knus en håndfull blåbær i en skål til de er godt moste og vend deretter inn en håndfull hele blåbær. Tilsett saften av en sitron. Smak til.
Når grønnsakene har putret i cirka 40 minutter, stikker du en kniv i fennikelen. Hvis den er mør, tar du ut grønnsakene og lar dem hvile i cirka fem minutter. Deretter skjærer du dem i mindre båter og plasserer dem forsiktig på tallerkenene.
Tilsett en skvett av laken i blåbærene slik at de blir litt flytende. Fordel forsiktig over de konfiterte grønnsakene og riv litt blåmuggost over.
Pynt med sitronmelisse eller en annen syrlig urt.
Tips
Ha blåmuggosten i fryseren. Det gjør den lettere å arbeide med når du skal rive osten.
Kilde: Jonathan Zeuthen Knoll og Daniel José Abiani i TV-programmet «Dagens grønnsak»