Kokt boknafisk med salt spekk og gulrotstuing

Boknafisk med salt spekk, gulrotstuing og mandelpoteter.

Foto: Fra TV-serien Mat i Norden / YLE

Kokt boknafisk med salt spekk og gulrotstuing

Boknafisk er en tradisjonell norsk fiskerett med tørket skrei.

Slik gjør du

Boknafisk
Skjær fisken i porsjonsbiter og legg dem i en skål med vann. Bløtlegg fisken i ett døgn, la den stå kaldt. Hvis du bruker frossen fisk, la den tine i ca. 6 timer i romtemperatur.

Kok opp vann i en stor gryte. Ha i fisken og la den trekke i 7-10 minutter. Ta opp fisken med fiskespade og legg den på oppvarmet fat.

Spekk
Skjær spekket i 1 cm store terninger og stek forsiktig til smøret smelter og terningene får en gyllenbrun farge.

Brun smør i en gryte så det får en fin nøttebrun farge.

Gulrotstuing
Skrell gulrøttene og skjær dem i biter. Ha smør og gulrøtter i en liten gryte og la gulrøttene brunes lett. Hell på fløte og melk og la det småkoke i ca. 10 minutter, gulrøttene skal ha litt tyggemotstand. Smak til med salt, pepper og muskat.

Server boknafisken med brunt smør, spekk, gulrotstuing og poteter eller kokte grønnsaker. Pynt med persille.

Tips

Flere oppskrifter: Mat i Norden

Kilde: Ann-Karin Løken Olavsrud i TV-serien Mat i Norden/YLE