Laster innhold, vennligst vent..
Knutekålgrateng med røkt skinke

Knutekålgrateng med kald røykt skinke.

Foto: Eva Rados / SVT

Knutekålgrateng med røykt skinke

Niklas Ekstedt lager varm mat til lunsj, som jo er vanlig i Sverige. Denne gangen har han forslag til hjemmelaget grateng som varmes på jobben. Knutekålgratengen serveres til kald skinke.

Slik gjør du

Skjær av skallet på knutekålen med liten kniv og skjær den i skiver. Skrell og skjær potetene også.

Hakk løk og finhakk hvitløk og stek dem sammen med knutekål og poteter i smør og olje i en stekepanne. Tilsett salt og pepper. Knutekålen og potetene får en fin gyllen farge. Hvis det blir trangt i pannen kan du steke i flere omganger. Når grønnsakene har fått farge has vin eller vann i pannen, nok til å dekke grønnsakene. Kok i ca. 10 minutter.

Slå av væsken og hell grønnsakene i en ildfast form.

Smelt smøret til bechamelsausen i en kasserolle. La smøret bli bittelitt brunt før du har i melet. Da får du en litt mer nøtteaktig smak. Visp inn melet med vanlig spiralvisp. Hell i melk og senk temperaturen. La sausen tykne, rør av og til. Krydre med litt salt.

Hell den ferdige bechamelsausen over grønnsakene. Topp med revet ost. Bruk gjerne lagret ost for å få mer smak. Stek gratengen i ovnen ved 180-200 °C i ca. 15 min. For å få fin farge på overflaten kan du avslutte med bare overvarme.

Gratengen serveres med skiver av kald røkt skinke.

Tips

Flere oppskrifter: Niklas' mat

Kilde: Niklas Ekstedt i TV-serien Niklas' mat/SVT