Hjemmebakte knekkebrød med frø og rug

Det vanskeligste med oppskriften på knekkebrød er å spre deigen jevnt nok utover steikebrettet. Og husk at det ikke er noen skam om de ser hjemmebakte ut!

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Knekkebrød med frø og rug

I hjemmebakte knekkebrød finnes ingen tilsetningsstoffer; bare rugmel masse frø, vann og salt. En oppskrift du lett blir hekta på hvis du først begynner å bake dem.

Slik gjør du

Ha alle de tørre ingrediensene i en bolle, og ha i vann og salt. Bland alt godt sammen. Du trenger ikke bruke kjøkkenmaskin – deigen er lett å jobbe med.

Dekk steikebrett med bakepapir. Spre deigen ut på to eller tre brett, alt etter hvor tynne du vil at knekkebrødene skal være. Bruker du to brett, blir de gode og tykke. Bruk verktøyet du synes er best – både en brei kniv eller en slikkepott kan fungere. (Deigen er for våt til at den kan kjevles).

Det er ikke helt enkelt å få deigen jevn! Men du bør ikke gi deg før du er helt sikker på at laget med deig er omtrent like tjukt over det hele. Du vil jo at knekkebrødene skal bli like mye stekt!

Steikes i 50 minutter på 180 grader. Etter halvgått steiketid tar du bretta ut, og deler deigen med et pizzahjul. Hvor store biter du vil ha, bestemmer du. (Du kan godt steike to brett i ovnen samtidig, men da bør du la dem bytte plass etter halvgått steiketid.)

Når knekkebrødet er ferdig, det vil si lysebrunt over det hele, skrur du av ovnen og lar bretta stå med ovnsdøra åpen i noen minutter. Det kan være de må steike i litt mer enn 50 minutter. Legg knekkebrøda på ei rist for avkjøling. Oppbevares i tett boks på et tørt sted.