NRK Meny

Klippfiskboller med rømmesaus

Her er oppskriften på klippfiskboller fra kokk Ivar Laukholm. Han bruker hendene når han blander deigen. Det er viktig. Og så har han et godt tips til tilbehør: Verdens beste rømmesaus.

Slik gjør du

Klippfisken skal være uten skinn og bein. Potetene bør være av en type som lett kan moses.

Legg klippfisken i vann en dag i forveien. Når den er ferdig vannet ut veier den om lag 300 g.

Kok potetene og klippfisken hver for seg. Sil av vannet på begge. La de stå og kjøle seg ned til de har nådd en temperatur der du kan bruke fingrene. Mos klippfisk og poteter sammen for hånd.

Bland inn finhakket hvitløk. Spe med litt olivenolje. Ha i sammenpisket egg. Pass på at deigen ikke blir for bløt. Potetmospulver kan brukes til å få den fastere, hvis det trengs.

Smak til deigen. Kjenn etter om den trenger mer salt. Ha i pepper. Prøvestek en bolle og kjenn på smaken før du steker alle.

Forme deigen til små boller.

Klippfiskbollene stekes i frityrolje eller matolje i en frityrgryte eller jerngryte. Temperaturen skal være så høy at de får et sprøtt skall.

Klippfiskbollene serveres med chilisaus eller verdens beste rømmesaus.

Verdens beste rømmesaus

Rømme, frisk basilikum og litt aromatkrydder blandes med stavmikser.

Tips

Klippfiskbollene kan stekes ferdige flere dager i forveien. Da varmer du dem i stekeovnen.

Kilde: Ivar Laukholm