NRK Meny
Klippekrans

Dette er en gammel klassisker, alltid like populær.

Foto: Ida Kjøstelsen / NRK

Klippekrans

Lise Finckenhagen begynte kokkekarrieren med å lage klippekrans, og den har fulgt henne siden. Perfekt til å ha med når det skal være dugnad. Lise har også forslag til god drikke til: Varm, krydret sjokolade.

Slik gjør du

Varm melken til ca. 37 °C. Smuldre gjæren i en bakebolle. Hell over den lunkne melken og rør ut gjæren. Tillsett sukker, egg, kardemomme og mesteparten av melet.
Elt deigen i en kjøkkenmaskin og tilsett det myke smøret litt etter litt mens maskinen går. Ha i resten av melet og fortsett å elte deigen til den blir glatt og smidig og slipper bollen.

Dekk bollen med plastfilm og la deigen heve til dobbel størrelse.

Ha deigen på bakebordet og kna den godt sammen. Rull deigen til en tykk pølse og kjevle ut som et rektangel. Smør leiven med smør og dryss over sukker og kanel. Rull leiven fast sammen som en rullekake.

Legg den som en krans over på et stekebrett kledd med bakepapir eller bakeduk. Klipp deigen nesten igjennom på skrå, i ca. 2 cm tykke skiver. Legg skivene vekselsvis mot høyre og venstre.

Etterhev under plast i ca. 30 minutter.

Pensle og stek kransen ved 200 °C på nederste rille i ca. 25 minutter.

Avkjøl på rist og pynt gjerne med melisglasur.

Tips

Server med

Flere oppskrifter fra Nitimen

Kilde: Lise Finckenhagen i Nitimen