Klassisk, dansk svinekam

En klassisk dansk julemiddag. Svoren blir ekstra sprø med tips fra James Price.

Foto: FRA TV-SERIEN JUL I DET KONGELIGE KOBBERKJØKKEN / DR

Klassisk svinekam

Svinekam er en dansk favoritt, også i det kongelige danske kjøkken. Den serveres med brun saus, poteter og hjemmelaget rødkål.

Slik gjør du

Be slakteren om å skjære opp fettet i svinesteken helt ned til kjøttet. Sjekk at det er gjort skikkelig, hvis ikke ta fram kniven og gjør det selv. Dersom slakteren skjærer vekk ribbeina, så husk å få dem med deg hjem. De kan enten brukes som støtte under steken eller til kraft.

Dryss rikelig med salt i sprekkene. Ikke vær beskjeden. Det er nemlig saltets oppgave å trekke væske ut av fettet slik at svoren blir sprø og knasende.

Stikk halve laurbærblad ned i sprekkene på svoren og lag to rekker med kryddernelliker på hver side av laurbærbladene.

Legg steken på rist over langpannen. Hell omtrent 1 liter vann i langpannen sammen med oppskåret purre, gulrot, selleri og løk. Sett steken inni ovnen på 200 grader i cirka 35–40 minutter per halve kilo kjøtt.

Kjernetemperaturen på steken skal være 65 grader, hvis du bruker et steketermometer. Hvis svoren ikke virker sprø, setter du på grillfunksjonen mot slutten. Men da må du sette opp døren til ovnen, og følge med hele tiden slik at svoren ikke blir brent. Laurbærbladene vil bli helt svidde dersom du bruker grillfunksjonen, så de fjerner du bare før du skjærer opp og serverer steken. Hvis langpannen koker tørr underveis, fyller du på med ekstra vann.

La steken hvile i 15–20 minutter før du skjærer den opp.

Tips

Server kjøttet med brun saus eller sky, poteter og hjemmelaget rødkål.

Kilde: James Price i Jul i det kongelige kobberkjøkken