Klassisk dansk svinestek

En perfekt, saftig stek med sprø svor.

Foto: Maria Nørregaard / DR

Klassisk dansk svinestek med hjemmelaget rødkål

Brødrene Price byr på en sikker og enkel oppskrift på «klassisk flæskesteg», krydret med nellik og laurbærblad. Svoren er deilig knasende sprø.

Slik gjør du

Svinestek

Be slakteren risse svoren helt ned til kjøttet. (Du kan gjøre det selv med en skarp kniv). Det skal være striper på tvers – ikke ruter.

Dryss på rikelig med salt, og pass på at det kommer godt ned i svoren – her må man ikke være redd for at «salt-politiet» kommer og sparker inn døren. Det er saltets oppgave å trekke væske ut av svoren sånn at den blir knasende sprø.

Stikk halve laurbærblader ned mellom annenhver svor. Sett inn nelliken, i to striper på langs, på hver side av steken.

Plasser steken på rist over en langpanne. Hell på cirka en halv liter vann og legg i grønnsakene. Det er viktig at steken står midt i ovnen slik at svoren får jevn varme overalt. Støtt eventuelt steken opp med litt sammenkrøllet aluminiumsfolie.

Stek på 200 grader i cirka 35–40 minutter pr. halve kilo. (En stek på 1,5 kg trenger altså cirka 1 1/2 time) Kjernetemperaturen skal være 65 grader.

Hvis svoren ikke har blitt sprø, setter du på grillen et øyeblikk med åpen ovnsdør. Da er det viktig å passe på hele tiden, så svoren ikke blir brent.

Laurbærene vil bli svidde, men de tar du bare bort før steken skjæres opp.

Hvis langpannen koker tørr underveis, heller du på mer vann.

La steken hvile i 15–20 minutter før du skjærer den opp.

Rødkål

Skjær kålen i ganske tynne strimler og del den i enda mindre biter. Smelt smøret i en kasserolle og ha i kålen.

La kålen surre i middels varme, mens du rører hele tiden, til den faller sammen.

Tilsett eddik, ripssaft, litt salt, sukker og krydderne. La kålen småkoke forsiktig i minst to timer.

Rør i rødkålen med jevne mellomrom og tilsett eventuelt litt mer ripssaft eller litt vann hvis den koker tørr. Smak til med ripsgelé, litt ande- eller svinefett og eventuelt litt mer sukker, salt og pepper.

Tips

Hjemmelaget rødkål

Hjemmelaget rødkål til svinesteken.

Foto: Rasmus Linaa / DR
  • Bruk stekesjyen fra steken til å lage saus.
  • Lag rødkålen noen dager i forveien. Den blir bare bedre av å stå og trekke litt.

Oppskriftene fra programmet «Julespesial i Lauras kjøkken» finner du hos DR:

Kilde: Brødrene Price i TV-programmet «Julespesial i Lauras kjøkken»/DR