NRK Meny
Kjøttkaker
Foto: Colourbox

Kjøttkaker

Kjøttkaker er en meget internasjonal rett - som vi nesten alltid serverer med brun saus her i landet. Her får du grunnoppskriften. Inge har også noen tips om hvordan du lager en internasjonal vri på retten.

Slik gjør du

Bland sammen deigen med alt krydderet, her kan du leke litt og eksperimentere. Bruker du fersk ingefær, hakka chili og/eller hakka koriander for eksempel - så får du plutselig en ny og spennende variant av den tradisjonelle kjøttkaka.

Rør inn egg, potetmel og hakka løk. Spe inn melken og rør godt. Avslutt med å røre inn bakepulver om du ønsker det.

Form kjøttkakene med en skje dyppet i kaldt vann (så den slipper). Stek det i panne med godt nøttebrunt smør til de er gyldne.

Sausen: Smelt smør i en panne, rør inn melet og la det bli godt brunfarget før du tilsetter vann under jevn omrøring. Ha i løken og la sausen koke i noen minutter før du trekker kjøttkakene i den. Smak til med salt og pepper. Når du trekker kjøttkakene i sausen, slipper du å tilsette buljongterninger. Har du lyst på en saus med mer sting? Tilsett litt sterk sennep og en skje med tyttebær.

Tips

Server gjerne med kålstuing, ertestuing eller kokte grønnsaker. Potet og nyrørte tyttebær er det også mange som liker.

Kilde: Inge Johnsen Norgesglasset