NRK Meny
Kirsebærkake

Kirsebærkaken er pyntet med hvit sjokolade, kremtopper og friske kirsebær.

Foto: Fra TV-serien Danmarks beste kaker / DR

Kirsebærkake

I Kerteminde på Fyn er det hvert år en kirsebærfestival. Charlotte Laursen har vunnet kakekonkurransen, og nå har Mette Blomsterberg gjort sin versjon av Charlottes kirsebærkake.

Slik gjør du

Bunn
Vaniljestangen skjæres opp på langs og vaniljefrøene skrapes ut med en liten kniv. Kornene mases sammen med litt sukker, så frøene fordeles.

Mel, sukker, vaniljesukker og finhakkede nøtter og mandler blandes i en skål. Ha i det romtempererte smøret og elt deigen til en jevn deig. Trykk deigen ut in en smurt springform.

Stek bunnen på 180 °C i 12-15 minutter. Det er viktig å ikke steke bunnen for lenge, da blir den for hard. Avkjøl bunnen og ta den ut av formen.

Kirsebærkompott
Kirsebær, limesaft og revet limeskall has i en gryte og gis et kort oppkok. Løs opp litt maisenna i kaldt vann og jevn kirsebærkompotten en anelse. Kompotten kjøres lett i en blender hvis det ønskes og settes kaldt.

Kirsebærskum
Legg gelatinen i bløt i 1/2 l kaldt vann i 1/2 time.

Pisk fløten. Vaniljestangen skjæres på langs og frøene skrapes ut med en liten kniv. Frøene mases sammen med litt sukker, så frøene fordeles. I en annen bolle piskes eggehvitene til en luftig, seig marengs.

Kirsebærsirup, sukker, vaniljesukker og limesaft kokes opp i en liten gryte. Vri vannet av gelatinen og ha den i rett i den varme laken. Rør til det er smeltet. Ta gryten av varmen og la den stå og avkjøles til ca. 40 °C.

Ha 1/3 av den piskede kremen i den avkjølte kirsebærblandingen og rør det raskt sammen. Denne blandingen helles over i bollen med resten av kremfløten med det samme. Vend alt forsiktig sammen og ha i marengsen mens det vendes sammen til en jevn masse. Stopp med en gang alt er blandet.

Kirsebærskummet smøres på den avkjølte bunnen. Kaken settes i kjøleskapet til neste dag.

Pynt
Pisk resten av kremfløten til krem. Ha kremen i en engangs sprøytepose med en mellomstor glatt åpning. Sprøyt små topper rund på kaken og sett et kirsebær på hver topp.

Lag sjokoladeflak av den hvite sjokoladen. Bruk en kokkekniv med flatt blad. Sjokoladeflakene plasseres midt på kaken.

Tips

Se også: Oppskriftene til Danmarks beste kaker

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Danmarks beste kaker/DR