Laster innhold, vennligst vent..
Kinesiske dumpling

Dumplings med svinekjøtt og kål dyppes i en soyadipp med sesamfrø.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Kinesiske dumplings

Denne uka feirer kineserne nyttår. Lise Finckenhagen byr på kinesiske dumplings, som er en slags fylte pastaputer. Bretteteknikken kan virke litt vanskelig med en gang, men du kommer fort inn i det.

Slik gjør du

Deigen

Bland mel og salt sammen. Tilsett vann og arbeid deigen sammen til den blir helt jevn, glatt og myk. (Juster vannmengden hvis nødvendig.) Pakk deigen inn i plastfilm og la den hvile en times tid i romtemperatur før bruk. Lag fyllet mens deigen hviler.

Fyllet

Bland sammen alle ingrediensene til fyllet. Tilsett egget til slutt, og rør alt godt sammen til en farse.

Del deigen i seks like store emner og rull ut til jevne pølser. Del hver pølse i 8–10 jevne biter, avhengig av størrelsen på dumplingene. Dekk til bitene med plastfilm eller et fuktig klede. Kjevle hver bit til en rund liten leiv, cirka 10 cm i diameter. De skal være litt tykkere på midten enn langs kanten.

Legg en skje med fyll midt på pastaplaten. Ha litt vann på fingertuppen og fukt kanten på den ene halvdelen av pastaplaten. Brett den andre halvdelen over fyllet og klem kantene godt sammen samtidig som du bretter/folder inn mot midten. Først fra den ene siden og så fra den andre. De blir sikkert ikke helt like i begynnelsen, men det viktigste er at fyllet er pakket godt inn og at skjøten er tett. Fortsett til du har brukt opp fyllet.

Bruk en stor stekepanne med høye kanter og lokk. Varm litt olje i pannen og legg i dumplingene. Stek til undersiden er gyllen og det freser godt i pannen (cirka 3 minutter). Hell i 1,5 dl vann, kok opp og legg på lokk. Senk temperaturen litt og la det dampe til væsken har forsvunnet og dumplingene er gylne og sprø på undersiden (cirka 5 minutter).

Serveres med det samme, gjerne med en soyadipp.

Tips

  • Kinesiske dumplings
    Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK
    Lag en soyadipp ved å røre sammen 4 ss soyasaus, 1 ss riseddik, litt finhakket hvitløk, en liten klype knust tørket chili, 2 ts ristede sesamfrø og litt hakket koriander.
  • Dumplingene kan også dampes i en bambusdamper.
  • Dette blir en ganske stor porsjon. De som blir til overs kan fryses ned rå.

Kilde: Lise Finckenhagen i «Holm» på P1+