NRK Meny
Karamelldrøm

Karamelldrøm kaller Mette Blomsterberg dessertkaken med karamellkrem og karamellpynt.

Foto: Fra TV-serien Det søte juleliv / DR

Karamelldrømmer

En stor del av karamelldrømmene kan du gjøre lage dagen i forveien. Mette Blomsterberg gir deg oppskriften på dessertkaken.

Slik gjør du

Bunnene
Varm smør og vann i en kjele til smøret har smeltet.

Vaniljestangen deles på langs og frøene skrapes ut med en liten kniv. Bland frøene med litt sukker med en liten kniv, så frøene blir skilt fra hverandre.

Pisk vaniljesukker, sukker og egg til en tykk eggedosis i en passe stor bolle med en håndmikser.

I en annen bolle blandes mel, kakao og bakepulver. Sikt melblandingen over eggedosisen. Vend røren forsiktig sammen.

Visp smeltet smør med vann sammen og vend det forsiktig inn røren. Stopp når deigen er helt blandet og sammenhengende.

Smør 6 små former. Formene skal være ca. 4 cm høye og ca. 4 cm i diameter.

Ha røren i en sprøytepose og skjær et lite hull. (Husk hullet alltid kan bli større, men ikke mindre). Fordel røren i de 6 formene.

Stekes ved 185 °C til de gir etter for lett trykk, ca. 8 til 10 minutter. Bunnene avkjøles og tas ut av formene.

Karamellsirup
Sukkeret smeltes til en gyllen karamell i en gryte. Når alt sukkeret har smeltet tas gryten av varmen og vannet has i. Det vil bruse kraftig opp til å begynne med. Etter et par minutter settes gryten over varmen igjen, men nå på middels varme. La det småkoke 1 minutt og ta det fra varmen. Sil sirupen gjennom en sikt hvis det er nødvendig. Avkjøl sirupen ved romtemperatur. Dekk den med plastfolie.

Krem
Gelatin legges i en halv liter kaldt vann i en halv time. Kremfløten varmes nesten til kokepunktet gryten tas av varmen. Vri vannet ut av gelatinen og ha den i den varme fløten. Visp godt og sil kremen gjennom en sil ned i en ren bolle.

Dekk kremen med plastfolie. Legg plastfolien helt ned på kremen for å unngå kondens! Avkjøl kremen helt i kjøleskap minst 2 timer eller til neste dag.

Karamellpynt
Smelt melis til en gyllen karamell i en gryte.

Legg et nytt stykke bakepapir flatt på bordet. Sett 2-3 karamellklatter med en diameter som en 5-krone på bakepapiret. Karamellklattene strykes lynraskt og bestemt ut på papiret med en palettkniv. Gjenta og gjenta til all karamellen er brukt opp. Husk det er godt med noen ekstra.

Servering
Den kalde kremen piskes kort opp med en håndmikser. Tilsett til slutt ¾ av karamellsirupen og pisk den sammen med kremen.
Karamellkremen has i en sprøytepose med en stor, glatt, rund tyll. Karamellkremen sprøytes på bunnene, som tårn. Ha på resten av karamellsirupen og avslutt med en elegant stående karamellpynt.

Tips

Bunnene kan gjerne stekes noen dager før. Da er det viktig å pakke dem godt inn for å bevare fuktigheten.

Se også: Alle oppskriftene fra Det søte juleliv

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Det søte juleliv/DR