NRK Meny
Kanin i vin

Kanin marinert i vin, kokt i vin og servert med vin fra Chateau de Cayx.

Foto: Fra tv-serien Hoffretter / DR

Kanin i vin

Brødrene Adam og James Price lager middag på det danske kongeparets slott i Frankrike. Hovedretten er en gryte med kanin kokt i vin, lapin au vin. De bruker rødvinen som lages på slottet, Chateau de Cayx.

Slik gjør du

Marinering

Skjær gulrot og løk i skiver. Bland alle ingrediensene til marinaden i en skål. Skjær kaninen i porsjonsstykker, hvis det ikke allerede er gjort. Legg dem i marinaden i et døgns tid i kjøleskapet. Vend stykkene underveis.

Kaninfond

Grovhakk gulrot og løk. Skjær selleriroten i små terninger. Brun kaninskrog i litt olivenolje. Ha i grønnsakene og la dem steke med i noen minutter. Hell over hønsebuljong over til det dekker. Tilsett krydderurter og pepper og la fonden småkoke rolig under lokk i 1 - 1,5 timer. Sil fonden og kok den inn til 2-3 dl.

Kanin i vin

Ta kaninstykkene ut av marinaden og tørk dem med kjøkkenpapir. Krydre med salt og pepper og dryss over mel.

Stek baconbitene til de er gylne, men ikke sprø. Ta dem ut av pannen og sett dem til side.

Hell litt olivenolje i gryten og stek kaninstykkene til de er gylne. Hell fra fettet. Ha i marinaden med grønnsaker og urter, hell på to desiliter rødvin til. Fortsett med kaninfond til kjøttet er dekket. Kok opp og skum av. La det koke på lav varme i ca. tre kvarter.

Sjalottløkene renses og stekes i panne i en spiseskje smør. Ha i litt sukker og to dl rødvin og la væsken koke sakte inn, så løkene blir fint glaserte.

Sjampinjongene renses og skjæres i to. Stek dem i litt smør og smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Neper og gulrøtter skrelles og skjæres i passe munnfuller. Hvis man vil, kan man «tournere» dem. Det vil si at man skjærer dem i små torpedoformede biter. Kok grønnsakene i vann tilsatt litt smør, salt og en klype sukker til de akkurat blir «al dente».

Når kaninstykkene er møre fiskes de opp. Sausen siles og fettet skummes av. Hvis sausen er for tynn kan man jevne den med en liten smørklump, men den må for all del ikke bli for tykk.

Ha kaninstykkene tilbake i sausen med glaserte sjalottløk, sjampinjonger, bacon, gulrøtter og neper. Alt skal være godt og varmt. Serveres på fat. Dryss over hakket persille.

Tips

Tilbehøret kan være smørristede brødterninger eller en god rotfruktmos med for eksempel poteter, selleri og jordskokker.

Kilde: Fra tv-serien Hoffretter/DR