NRK Meny

Kandiserte epler

Sett epler på pinne og dypp dem i karamell til eplet er helt dekket og sett eplet i ristet kokosmasse med en gang. La eplet stå til karamellen er størknet.

Slik gjør du

Rist kokosmassen lett gyllen i en tørr, varm panne og la det avkjøles.

Sett en trepinne i hvert av de vaskede og tørkede eplene.

Gryte, visp, termometer og bakepensel må være helt rene!

Sukker, vann og glukose has i gryten. Rør med en spiseskje til alt sukkeret er vått. Sett gryten på høy varme. Fortsett på høy varme til det koker for alvor, da skrus det ned til middels varme. Ha kaldt vann i en skål og vask grytens sider med penselen som er dyppet i rent, kaldt vann. Dette gjøres for å unngå sukker som krystalliseres og senere vil ødelegge karamellen. Det vaskes 6–8 ganger, ikke mer.

Når karamellen begynner å bli tykk (husk, den blir aldri gyllen) stikkes termometeret i. Temperaturen skal være 152 °C. Gryten tas av varmen og settes på et sammenbrettet kjøkkenhåndkle eller en gryteklut. Karamellen skal brukes med en gang den ikke bobler mer.

Ta et eple av gangen og dypp i karamellen til eplet er helt dekket. Sett straks eplet i den ristede kokosmassen. La eplet stå her til karamellen er størknet helt.

Kandiserte epler skal nytes samme dag de er laget.

Tips

Se også: Oppskriftene til Danmarks beste kaker

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Danmarks kaker/DR