NRK Meny
Kalveleverpostei med rødbeter

Leverpostei er danskenes nasjonalpålegg nr. 1. Hver danske spiser i gjennomsnitt 4 kg leverpostei i året.

Foto: Tellus Works Television AS

Kalveleverpostei med rødbeter

Du kan lage denne leverposteien både med svinelever og kalvelever. Men Claus Meyer foretrekker kalvelever. Oppskriften er nok til ca. tre former med leverpostei.

Slik gjør du

Løk, ansjos, hvitløk, timian, rosmarin, egg og krydder og has i en blender og blandes. Lever og spekk røres sammen. Tilsett kryddermassen

Smør smeltes i en kjele og melet røres i. Blandingen varmes gjennom til den begynner å slippe sidene i gryten. Rør i melken, litt om gangen under omrøring. Sausen avkjøles litt og så has den i levermassen.

Persillerøtter og epler skrelles og kuttes i grove biter. Bitene has i en gryte og kokes møre i lettsaltet vann.

Hell vannet fra og kjør persillerot og epler til en glatt puré. Avkjøl pureen og ha den i levermassen. Smak til med salt og pepper. Farsen helles i former og stekes i vannbad på 170 °C i 40-45 minutter.

Server posteien på brød og pynt med syltet rødbeter.

Syltede rødbeter

Rødbetene vaskes fri for jord og has i en kjele med vann og salt. Kok rødbetene i 20-30 minutter, til de er møre men fortsatt er noe å bite i.

Ha rødbetene under kaldt vann og få av skallet. Skjær rødbetene i skiver og legg dem i et sterilisert sylteglass.

Ingrediensene til syltelaken kokes opp. Ta laken av varmen og la den trekke i 10 minutter.

Hell laken over rødbetene og lukk glasset tett. Rødbetene skal trekke minst tre dager før de kan spises. De kan oppbevares ca. 6 måneder i kjøleskap.

Kilde: Claus Meyer i TV-serien Smaken av Danmark