NRK Meny
Kalvehaler i savoykål

Kalvehaler i savoykål med selleripuré, pommes Anna og kvedegelé. Oppskriftene på tilbehøret finner du nederst.

Foto: DR

Kalvehaler i savoykål

Brødrene Price i Munter mat vil imponere hverandre og lager de lekreste retter. Her er oppskriftene hvis du vil prøve det samme!

Slik gjør du

Kalvehale
Begynn med å tilberede kalvehalen dagen før den skal serveres.

Skjær halen ved leddene eller be slakteren å gjøre det. Brun halestykkene i en tykkbunnet gryte og legg dem i en bolle etter hvert som de brunes.

Grønnsakene renses og skjæres i små biter, ikke for fint. De brunes også noen minutter og så has et par spiseskjeer konsentrert tomatpuré på og brunes med en stund. Deretter has halestykkene tilbake i kjelen.

Hell rødvin og oksekraft på til det dekker kjøttet. Ha i urtebuketten og la det hele surre ved svak varme i 2 ½ -3 timer.

Sil sausen fra og sett den til side.

Halestykkene avkjøles. Kjøttet skrelles av. Grønnsakene kastes.

Når sausen er avkjølt, er fettet lett å fjerne fra overflaten. La sausen koke opp og press den gjennom en finmasket sil. Ta ca. 3 dl til side og kok resten videre inn til smaken er dyp og konsentrert.

Så langt kan du forberede deg dagen før selve middagen.

Savoykålpakkene
Rens soppen og skjær dem eventuelt i mindre biter. Fres hakket sjalottløk i en ss smør, ha soppen i og la dem steke litt.

Halekjøttet hakkes grovt og has i pannen med soppen. La blandingen steke i noen minutter og smak til med salt og pepper og litt trøffelolje. La blandingen avkjøles.

Blansjer store flotte savoykålblader til de er myke og medgjørlige. I en passende form - for eksempel en suppeøse - spres et stykke svinenett ut, deretter et savoykålsblad som presses hardt ned i formen. Ha i et par skjeer av kalvehale og lukk med det øverste av kålbladet.

Trekk svinenettet godt rundt og vri pakken rundt så svinenettet samles. Skjær det overflødige fettet av og legg pakkene med sømmen ned i en liten langpanne og legg dem i kjøleskapet.

Når de skal serveres helles de 3 dl saus i formen og pakkene has i ovnen ved 180 °C. Hell saus over pakkene med jevne mellomrom til pakkene er vakkert glasert.

Serveres med selleripuré, pommes Anna og gelé av kvede. Se oppskriftene under.

Servering
Ha en spiseskje selleripuré som trekkes ut til en stripe på en varm tallerken. En firkant pommes Anna, noen terninger kvedegelé og til slutt en savoykålpakke legges på. På hver tallerken has litt innkokt saus, som er montert med klatt smør på forhånd. Server med en litt hoven mine.

Tips

Svinenett
Dette er en tynn hinne med åremønster av fett og bindevev. Hinnen eller nettet ligger rundt magesekken. Hinnen benyttes til dekorasjon på steker og gir et pent utseende samt god smak. Andre navn på produktet er isternett, neggje eller netje. (Kilde: Norilila.no)

Flere oppskrifter: Munter mat, sesong 1

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR